Allt talar för svensk Teslastrejk i morgon

Det mesta talar för att Teslas verkstadsarbetare går ut i strejk på fredagsmorgonen. Elbilsjätten är av princip emot kollektivavtal som facket kräver. Och vill inte kommentera över huvud taget. –Inga kommentarer, säger Tesla Sveriges kommunikationschef Maria Lantz.

Teslas grundare Elon Musk har fått det svenska facket på sig. Arkivbild.

Teslas grundare Elon Musk har fått det svenska facket på sig. Arkivbild.

Foto: Michel Euler/AP/TT

Arbete2023-10-26 18:58

IF Metall har varslat om strejk från fredagsmorgonen vid Teslas samtliga egna verkstäder runt om i landet. Runt 120 anställda berörs på cirka tio verkstäder. Kravet facket har är att den amerikanska biltillverkaren tecknar kollektivavtal. Detta för att verkstadspersonalen ska ha samma villkor som kollegorna på andra bilverkstäder.

Men det vägrar Tesla göra, enligt IF Metall. Motiveringen ska vara att Tesla inte tecknar kollektivavtal någonstans världen över, och det beslutet fattas långt ovanför de svenska chefernas huvuden.

Uppmaning till strejkbryteri?

Tesla vill inte säga någonting om hur företaget resonerar.

Alla som jobbar på de strejkuttagna serviceanläggningarna är inte med i facket. Hur många medlemmar man har vill inte IF Metall säga, mer än att "det är många" och att flera tillkommit de senaste dagarna. Det är en känslig fråga eftersom det förekommer viss press, uttalad eller outtalad, från företagets sida på personalen, att inte ställa upp på strejken.

Det finns uppgifter om att Tesla uppmanat till strejkbryteri, att plocka in personal från andra enheter om verksamheten inte kan upprätthållas, enligt vad den fackliga tidningen Dagens Arbete skriver. Tidningen hänvisar till en anonym källa och kommentarer cheferna emellan på skärmdumpar.

– Inga kommentarer, säger Maria Lantz även på den frågan.

Inga förhandlingar

Några nya förhandlingar är inte inplanerade. Och eftersom det är lite tid att spela på och läget verkar väldigt låst, så talar det mesta för att strejken därmed bryter ut.

Om facket lyckas i sin blockad lär det bli svårt för Teslaägare att få sin bil servad och eller reparerad, även om det finns fler verkstäder som mekar med Teslor.

Men det kan bli värre. Ägare till nya bilar kan få svårt att hämta ut dem.

IF Metall har nämligen utvidgat sitt strejkvarsel till att även gälla ytterligare närmare 20 verkstäder från fredagen den 3 november. Då sätts arbetet med just Teslabilar i blockad. Och även uppgifter med att färdigställa arbetet med att registrera på en sprillans ny Teslabil.

Facket blockerar verkstäderna. Arkivbild.
Facket blockerar verkstäderna. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!