– Folkhälsomyndigheten måste sätta ner foten och ge besked så fort som möjligt, säger Carina Lindfelt, avdelningschef Arbetsmarknad på Svenskt Näringsliv med 60 000 medlemsföretag.
Nu gällande coronarestriktioner och rekommendationer anger att folk helst ska jobba hemma till den 30 september, sedan är det oklart. Frågetecknen är många bland företagen och arbetsgivarna.
– Och det är redan början på september, säger hon.
Hur ett besked bör se ut lämnar hon till Folkhälsomyndigheten (FHM). Hon vill inte gå in på vad som ska vara avgörande för att lyfta rekommendationerna som nu ligger, om till exempel en viss vaccinationsgrad i befolkningen ska ligga till grund för när reglerna om distansarbete bör tas bort.
– Det är upp till Folkhälsomyndigheten att göra de medicinska bedömningarna och vad som är deras bakomliggande skäl, säger Lindfelt.
Det viktigaste är ett snabbt och klart besked så att företagen vet hur de ska agera.
– Så fort det är möjligt vill vi att de här restriktionerna och övriga rekommendationer tas bort så att vi kan återgå till hur det var innan pandemin, säger Lindfelt.
TT: Är du kritisk till att det dröjer?
– De signaler vi får från våra företag är att man vill ha besked. Redan nu har vi kommit en bit in i september, så är det klart, de (FHM) står och väger, och det ska de göra, men ju snarare de kan komma med besked, desto tacksammare är vi.
TT: Har myndigheten varit otydlig tidigare?
– Nej, men saker och ting har förändrats, fler har vaccinerats, länder gör olika, smittoläget är olika. Någonstans i den här kontexten måste Folkhälsomyndigheten sätta ner foten och ge besked, säger Carina Lindfelt.
Även de kommunala arbetsgivarna i form av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) efterfrågar samma sak – ett besked med framförhållning. Och en dialog pågår med FHM, hälsar SKR:s presstjänst.