Ny månadsstatistik från Arbetsförmedlingen visar på allt fler nyanmälda jobb samtidigt som arbetslösheten nu ligger på 7,2 procent. Det är till och med lägre än i februari 2020 (7,4 procent) då pandemin bröt ut.
Den ljusa bilden av svensk arbetsmarknad kan dock snabbt komma att bli allt mörkare igen beroende på hur de ekonomiska konsekvenserna utvecklar sig kring Ukrainakriget, påpekar Susanne Spector, chefsanalytiker hos Nordea:
– Tjänstesektorn lär fortsätta att rekrytera i närtid. De som dock inte påbörjat en rekrytering kan dock tänkas avvakta på grund av den stora osäkerheten, säger hon till TT.
Ansträngt läge
Sektorsvis handlar det bland annat om industrin, till exempel fordonsindustrin, som redan under pandemin och efteråt haft ett ansträngt läge, kommenterar Susanne Spector.
– Man har haft problem med flaskhalsar och störningar och det är också svårt att överblicka hur effekterna nu blir.
Ytterligare en tungt vägande faktor är de stigande bränslepriserna. I veckan har de återigen lyft till extremt höga nivåer vilket främst får konsekvenser för transportsektorn med åkerinäringsverksamheter men även exempelvis taxiföretag.
– Det beror helt enkelt på hur mycket åkerierna kan höja sina priser men de uppgångar vi nu ser är dramatiska och kommer att sätta press på åkerierna. Där skulle man kunna tänka sig varsel om åkerier går omkull om man inte får ekonomiskt stöd, säger Spector som dock påtalar att det nuvarande läget skiljer sig åt jämfört med pandemin.
– Under pandemin blev det tvärstopp och vi fick se ett stort antal varsel direkt. Det är nu mera troligt att vi går in i en svagare ekonomisk utveckling och därför får en svagare arbetsmarknad.
Fler utmaningar
Ytterligare en utmaning på arbetsmarknaden kan bli den flyktingström som nu kan vara på väg från Ukraina. Migrationsverket har nyligen begärt 12 000 evakueringsplatser och enligt Anders Ljungberg, tillförordnad analyschef på Arbetsförmedlingen, följer myndigheten nu utvecklingen noga.
– Det är klart att Sverige ska ta sin beskärda del men det är svårt att göra någon bedömning i dag, men på Arbetsförmedlingen förbereder vi oss på att ta emot fler och fler.