Få spår av omikron på jobbmarknaden

Tilltagande smittspridning och utökade restriktioner i samhället. Men på jobbmarknaden märks än så länge inget, eller väldigt lite, enligt Trygghetsfonden TSL som hjälper uppsagda LO-arbetare att hitta nytt jobb.

Få spår av corona på arbetsmarknaden i nuläget. Arkivbild

Få spår av corona på arbetsmarknaden i nuläget. Arkivbild

Foto: Robert Michael/AP/TT

Arbete2022-01-01 11:29

Tvärtom är det bristen på arbetskraft som är den dominerande faktorn på svensk jobbmarknad.

"Trots den ökade smittspridningen och störningarna i leveranskedjorna globalt är det i nuläget kompetensbristen som är den största utmaningen", skriver Caroline Söder, vd för TSL, i en kommentar till TT.

Ovanligt få

I december var det ovanligt få uppsagda som beviljades stöd hos TSL, vilket tyder på att den tilltagande coronasmittan inte får företag att dra i bromsen alls. Dock fångas inte tillfälligt anställda upp i statistiken, exempelvis restaurang- och besöksnäringen som återigen drabbas mest av restriktionerna och som kanske skickar hem personal igen.

I en summering av 2021 beskriver Caroline Söder återhämtningen på arbetsmarknaden som remarkabel.

"Jag har aldrig tidigare varit med om en lika extrem utveckling", skriver hon.

Två på en

Under 2021 var det 70 procent färre uppsagda arbetare jämfört med året innan. Det kanske inte är så konstigt med tanke på hur det såg ut 2020, speciellt under våren när stora delar av affärslivet i praktiken stängde ner i den mest akuta coronafasen. Men även jämfört med de senaste tio åren är läget nu ett av de starkaste – omkring två personer får nytt jobb för varje uppsagd som trillar in i TSL:s system.

Konkurserna ligger också på väldigt låga nivåer.

Och som tidigare uppgifter pekat på – det är norra Norrland som har den hetaste arbetsmarknaden i Sverige.

"Där de stora industrietableringarna skapar större efterfrågan på yrkesarbetare än vad som finns tillgängligt", skriver Caroline Söder.

Fakta: Detta är TSL

Under 2021 beviljade Trygghetsfonden TSL totalt 11 500 uppsagda personer stöd. Det är 68 procent färre jämfört med 2020 då 34 951 personer beviljades stöd. Antalet som beviljades omställningsstöd under 2021 är också lågt ur ett historiskt perspektiv, det tredje lägsta året under den senaste tioårsperioden.

Trygghetsfonden TSL kan betraktas som en privat arbetsförmedlare för LO-medlemmarnas yrkesgrupper.

Totalt omfattas cirka 70 000 arbetsgivare och 2 000 000 medarbetare av TSL:s omställningslösning som gäller mellan Svenskt Näringsliv och LO.

Motsvarigheten för tjänstemännen heter TRR.

Källa: TSL

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!