Förhandlingar mellan facket och Klarna strandar

Förhandlingarna mellan betaltjänstföretaget Klarna och tjänstemannafacket Unionen har brutit samman, skriver den fackliga tidningen Kollega.

Klarna och facket kommer inte överens.

Klarna och facket kommer inte överens.

Foto: Oscar Olsson/TT

Arbete2023-10-23 13:26

– Vårt krav på kollektivavtal kvarstår, men det finns inget mer att prata om. Det krävs två för att ha något att förhandla om, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef, till tidningen.

På frågan om det blir någon form av konfliktåtgärd nu, svarar han:

– Det är vår yttersta åtgärd och ett viktigt medel. Men exakt vad som blir vårt nästa steg svarar vi inte på nu.

Unionen och Klarna har bråkat med varandra under en rad år, något som tilltog förra året i samband med att bolaget tog beslutet att göra sig av med tio procent av personalstyrkan, utan att informera den lokala fackklubben.

Unionen stämde då Klarna på 1,3 miljoner kronor för brott mot medbestämmandelagen. Förhandlingar i Arbetsdomstolen inleds i november.

I fredags kväll skickade vd Sebastian Siemiatkowski ut ett meddelande till de anställda där han beklagade att facken lämnat förhandlingsbordet – ett meddelande som pressavdelningen nu skickat till TT.

Han är långt ifrån övertygad om att ett kollektivavtal är bättre för de anställda än de villkor som de har nu.

"Vi tog också upp invändningar som våra anställda har om bristen på bevis att ett tillräckligt stort antal anställda önskar den här förändringen. Tyvärr ville inte facken dela någon sådan information med oss heller", skrev Siemiatkowski.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!