– Det är en seger och vi borde alla fira. Jag är mycket glad över att vi inte behövde strejka, säger Sen Kanner, ordförande för Unionens klubb på Klarna, till TT.
Camilla Frankelius, förhandlingschef vid Sveriges ingenjörer, är också glad över avtalet:
– Det är en stor seger för den svenska modellen. Mycket viktigt är att Klarna tar ett samhällsansvar och visar andra företag vägen, säger hon.
Det var efter sex månader av förhandlingar som Sveriges ingenjörer och Unionen avbröt kollektivavtalsförhandlingarna. Den 26 oktober varslades Klarna om stridsåtgärder. Förhandlingen har sedan dess återupptagits med hjälp av medlare.
Flera sympatistrejker
Strejken skulle bryta ut på tisdag nästa vecka. Flera andra fackförbund hade också varslat om sympatistrejk.
Men på fredagskvällen kom beskedet att från och med den 1 januari nästa år Klarna medlem i Bankinstitutens arbetsgivareorganisation och omfattas därmed av kollektivavtal.
I och med att parterna säger ja till medlarens bud drar facken tillbaka varslet om stridsåtgärder.
– Det var det massiva trycket och det starka stödet som vi har fått som gjorde att Klarna till sist insåg att det bästa är att inordna sig i modellen, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef vid Unionen.
"Starkare från insidan"
Omkring 2 000 anställda jobbar på Klarnas huvudkontor i Stockholm, enligt fackens uppskattning.
"Jag är glad att vi träffat ett avtal som kombinerar Klarnas snabbrörlighet med den svenska modellens tydlighet. Jag är övertygad om att vi kommer att dra nytta av det här avtalet och att Klarna kan bidra till att göra den svenska modellen starkare från insidan”, säger Sebastian Siemiatkowski, medgrundare och vd på Klarna, i ett pressmeddelande.