– Vi kan inte teckna ett omställningsavtal som är så mycket dyrare än det vi har idag, och samtidigt behålla långa uppsägningstider och den kostsamma lönegarantin vid omplacering. Därför var vi tvungna att tacka nej, säger Cecilia Herm, förhandlingschef Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, till TT.
"Helt oacceptabelt"
Fackförbundet Kommunal tackade i sin tur ja till medlarnas slutbud. Ordföranden Malin Ragnegård konstaterar att strejken nu är oundviklig.
– Jag kan bara beklaga att arbetsgivaren uppenbarligen anser att just deras verksamhet skulle ha en särställning på svensk arbetsmarknad. De vill att vi ska gå med på villkorsförsämringar för våra medlemmar, och det är helt oacceptabelt.
Den varslade strejken och övertidsblockaden bryter ut klockan 9 på fredagen.
Strejkvarslet berör ungefär 500 medlemmar som jobbar åt Svenska kyrkan och övertidsblockaden drygt 5 000. Berörda grupper är bland annat krematoriearbetare och vaktmästare.
Oenighet om begravningar
Enligt Cecilia Herm innebär strejken att gravvård och skötseln av kyrkogårdar kommer att få stå tillbaka. Däremot räknar man med att begravningar kunna fortgå som vanligt.
– Där uppfattar vi att vi har en samsyn med Kommunal. Det är vår absoluta förhoppning att det ska kunna hanteras på ett bra sätt så att anhöriga slipper känna oro.
Enligt Kommunal har man dock inte beviljat någon generell dispens, utan kräver individuella dispensansökningar för alla begravningar och kremeringar.
Konflikten mellan fack och arbetsgivare handlar, enligt facket, om att få likvärdiga omställningsmöjligheter för kyrkopersonalen som flertalet på svensk arbetsmarknad redan har, utan villkorsförsämringar.