Symboliken är tydlig. Det vet förstås LO när hela arbetarkollektivet laddar för storstrejk i sympati med låglönesatsningen för städarna. De som det handlar om är lågavlönade städare anställda av företag som erbjuder skatteavdragsgill städning (typiska rut-jobb), ofta i mer bemedlade hem.
– De har lägst lön på hela arbetsmarknaden. Vi tar ansvar, vi tänker inte driva upp inflationen, men vi kräver en låglönesatsning, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.
Ström av strejkvarsel
För ett år sedan enades hela LO om kraven inför lönerörelsen, där en extra satsning på de lägst betalda var en viktig hörnsten. Den överenskommelsen innebär att förbunden ställer upp för varandra om de tycker sig möta motstånd av arbetsgivaren. Nu är det skarpt läge – igen.
En enig LO- styrelse, som består av LO:s samtliga 14 förbund, har klubbat beslutet om sympativarsel för Kommunals sak.
– På måndag kommer det att komma flera strejkvarsel, det kommer att slå brett, även mot andra arbetsgivarförbund, säger Torbjörn Johansson utan att kunna säga exakt hur omfattande strejkhotet blir.
Han tycker inte att strejkhotet är väl stort, oproportionerligt.
– Vi har varit väldigt tydliga. Om inte arbetsgivarna förstår det här så försvinner hela den här lönebildningsmodellen ut genom fönstret, säger han.
Samma fråga igen
Grundkonflikten berör LO-förbundet Kommunal och arbetsgivarparten Almega där facket vill ha igenom sin satsning på de lägst avlönande städarna. I onsdag varslade Kommunal cirka 400 medlemmar om strejk från 13 oktober där företag som Hemfrid och Homemaid tillhör de utpekade. Konflikten är en repris från tidigare liknande bråk där Kommunal varslat om strejk.
– Det här är fjärde gången Kommunal varslar på samma fråga, säger Johansson.
Då gällde det bland andra trädgårdsarbetare, anställda på golfbanor och kökspersonal på olika sjukhus. Även då vid ett tillfälle steg hela LO in på banan med hot om storstrejk, vilket fick arbetsgivaren att ge med sig.
– Det är det som gör det så frustrerande, sade Kommunals ordförande Malin Ragnegård härom dagen.
Motparten Almega är av annan åsikt:
"Kommunal vill helt enkelt ha mer än alla andra på svensk arbetsmarknad. Vår förhoppning är att vi nu under medling kan nå en överenskommelse innan konflikten bryter ut", svarade Kajsa Eldin, förhandlingsledare på Almega Tjänsteförbunden, i ett pressmeddelande.