LO tar till storsläggan – i golfkonflikt

Det började med ett litet oansenligt strejkhot på tolv golfbanor. Men nu är hela LO på krigsstigen. Nu haglar strejkvarslen i en gemensam attack. Orsak: Den gemensamma hållningen i låglönefrågan.

LO ser rött. Arkivbild

LO ser rött. Arkivbild

Foto: Robin Haldert / TT

Arbete2023-06-16 13:00

Kommunal strejkvarslade för en vecka sedan personal på tolv golfbanor runt om i landet. Detta för för att få upp de lägsta lönerna, något som arbetsgivarna motsatt sig. Detta är grundkonflikten. Men frågan är så viktig att hela LO nu lägger en lång rad av sympatistrejkvarsel.

”Det är en principfråga som rör allas löner. Vi ruckar inte på kraven i LO:s samordning”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson i en skriftlig kommentar.

I den gemensamma avtalsplattformen från i höstas enades samtliga LO-förbund om att de lägsta lönerna skulle höjas, det var en av de viktigaste frågorna i avtalsrörelsen. Kommunal har emellertid inte lyckats gentemot arbetsgivarparten Gröna arbetsgivare, varför facket redan tidigare lagt ett strejkvarsel som rör, förutom golfbanearbetare även anställda på flera trädgårdsodlingar.

Maktmedel

Gröna arbetsgivare reagerar kraftfullt. LO är på väg att eskalera en mindre konflikt till att riskera stora samhällsekonomiska värden, anser arbetsgivarparten som starkt ifrågasätter proportionaliteten att dra igång med stora släggan.

– Jag har svårt att förstå att Kommunal med de maktmedel de har inte klarar av det här själva, säger Örjan Lenárd, förhandlingschef för Gröna arbetsgivare.

Kommunal med över en halv miljon medlemmar bryter med Industriavtalets märke när de kräver extra höjning av de lägsta lönerna, enligt Lenárd.

– Det här är en principstrid, säger han.

Det må vara ett litet konfliktområde inom Kommunal, där få berörs och som för de flesta gått under radarn. Men frågan är alltså så viktig, så att hela LO hänger på. Flera av LO:s alla 14 förbund sympativarsla sina respektive motparter redan nu, resten kommer efter lite senare.

"Förbunden väljer lämpliga sympatiåtgärder. Alla förbund är igång med förberedelser och varslen kommer att läggas snarast", säger Torbjörn Johansson.

Flera varsel

Fastighets hann först med ett strejkvarsel riktad mot städning på flera företag, bland annat AstraZeneca i Mölndal, en konflikt som bryter ut 28 juni om inte grundfrågan är löst innan dess.

Byggnads strejkvarslar i sin tur drygt 200 anställda på fyra avtalsområden.

Några förbund har inte bestämt hur ännu.

– Vi har inte fattat beslut ännu rent formellt, men vi tittar på det, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

Kommunals ursprungsvarsel är riktad mot bland annat tolv golfbanor runt om i landet. Den strejken bryter ut 20 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!