Miljonvite för Region Skåne för olaglig övertid

18 523 timmar. Så mycket extra övertid tog personal i Region Skåne ut år 2021 – trots att det saknats lagligt stöd. Värst är situationen för sjuksköterskor, uppger Vårdförbundet. Nu väntar ett vite på 8,8 miljoner kronor för regionen.

När personal saknas får ordinarie anställda rycka in på övertid, uppger Vårdförbundet. Arkivbild.

När personal saknas får ordinarie anställda rycka in på övertid, uppger Vårdförbundet. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Arbete2023-11-15 09:21

Vårdförbundet har gått igenom allt olagligt övertidsuttag inom region Skåne och vänt sig till Arbetsmiljöverket.

– Någonstans så beror det här på att regionen inte har tillräckligt många anställda. Och när det finns brist på sjuksköterskor så får ordinarie personal gå in och jobba övertid, säger Vårdförbundet Skånes avdelningsordförande Malin Tillgren till TT.

Pandemin inget skäl

Sjuksköterskorna är mest drabbade, enligt förbundet. När någon är sjuk eller måste vabba får ordinarie personal täcka upp. Men övertidsarbetet gäller flera olika förvaltningar inom regionen, säger Malin Tillgren.

– Även barnmorskor har ett högre övertidsuttag. Det som också stack ut 2021 var de biomedicinska analytikerna som fick högre belastning kopplat till pandemieffekten.

Att skylla på covid-19 håller dock inte, enligt Arbetsmiljöverket, som i ett avgiftsföreläggande till Skånes universitetssjukhus skriver att "pandemin och dess konsekvenser i form av sjukfrånvaro m m generellt inte utgör skäl för extra övertid".

I stället handlar det om att det saknas personal.

"Vi kan inte se annat än att skälen också har att göra med den underbemanning som fanns redan före pandemin", skriver Arbetsmiljöverket vidare i ett av sina beslut.

Lönefråga – enligt facket

Enligt Vårdförbundet motsvarade det olagliga övertidsuttaget i hela Region Skåne hela 257 heltidstjänster under 2021 – en ökning med 50 tjänster jämfört med två år tidigare.

TT: Hur ska regionen lösa det – om det är svårt att hitta personal att anställa?

– Det vi ser som en grundläggande fråga är så klart lönefrågan. Grundlönerna är inte i den nivån som våra medlemmar är värda, så många går till andra arbetsgivare.

Det lagliga utrymmet övertid per person är 200 timmar, vilket motsvarar fem veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!