Ny lag i Finland ska ge koll pÄ kollegans lön

MisstĂ€nker du att kollegan har en betydligt högre lön och kĂ€nner dig diskriminerad? DĂ„ ska du kunna krĂ€va lönelistor pĂ„ bordet – i alla fall i Finland.

I Finland ska det bli möjligt att fÄ koll pÄ kollegornas lön. Arkivbild.

I Finland ska det bli möjligt att fÄ koll pÄ kollegornas lön. Arkivbild.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Arbete2021-11-14 19:35

Löneglappet mellan framför allt kvinnor och mÀn i Finland ska minskas och verktyget för det Àr offentliga lönelistor. Det hoppas i alla fall regeringen med premiÀrminister Sanna Marin som lagt fram det omdiskuterade lagförslaget med förhoppning att det ska gÄ igenom före valet i april 2023.

– Vad som Ă€r centralt i regeringens program Ă€r att eliminera orĂ€ttvisa lönegap. De kommer nu att synliggöras mer rigoröst, sĂ€ger jĂ€mstĂ€lldhetsministern Thomas Blomqvist till nyhetsbyrĂ„n Reuters.

LÄngt efter grannlÀnderna

Just Finland placerar sig lÄngt ned pÄ jÀmstÀlldhetslistan. I en OECD-rapport frÄn i fjol framkom att finlÀndska kvinnor tjÀnade 17,2 procent mindre Àn mÀnnen, vilket gör att landet placerar sig pÄ en genant 37:e plats, lÄngt bakom nordiska grannar som exempelvis Sverige (12:a), Norge (8:a) och Danmark (9:a).

En rapport som publicerades 2018 visar att Finlands problem Àr detsamma som i mÄnga andra vÀsteuropeiska lÀnder, det vill sÀga svÄrigheter för kvinnor att göra karriÀr, en segregation pÄ arbetsmarknaden nÀr det gÀller manliga och kvinnliga yrken liksom att det frÀmst Àr kvinnorna som tar ut förÀldraledighet.

Lagförslaget har dock stött pÄ patrull frÄn bland annat arbetsgivarorganisationer som ser det som en kÀlla till fler konflikter pÄ arbetsplatsen.

Finlands nÀringsliv (EK), centralorganisationen för det finlÀndska nÀringslivet, lÀmnade ocksÄ den arbetsgrupp som tillsattes förra Äret i protest mot hur social- och hÀlsovÄrdsdepartementet (SHM) hanterat frÄgan.

"Skapa misstroende"

"EK stödjer jÀmstÀlldhet och transparens men SHM:s sÀtt var sÄ exceptionellt och arrogant att vi inte sÄg nÄgon annan möjlighet Àn att lÀmna gruppen", skriver Katja LeppÀnen, juridisk rÄdgivare vid EK, i ett mejl till TT.

Förslaget innebÀr i korthet att varje anstÀlld har rÀtt att fÄ löneinformation om personen tror sig vara diskriminerad pÄ grund av sitt kön. Den anstÀllde behöver inte ange nÄgra skÀl, och arbetsgivare ska heller inte kunna neka till att lÀmna ut informationen.

Detta ska gÀlla sÄvÀl privat som offentlig sektor, men EK ser flera problem, poÀngterar Katja LeppÀnen:

"EK anser att detta gÄr lÀngre Àn vad som Àr nödvÀndigt och jÀmfört med nÄgot annat EU-land. Kommer förslagen att trÀda i kraft kommer det pÄverka atmosfÀren pÄ arbetsplatser, skapa misstroende och ogrundade pÄstÄenden", skriver skriver hon.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!