Nya regler ska locka utländsk kompetens

Från den 1 juni gäller nya regler för arbetskraftsinvandring. Syftet är bland annat att motverka att utländska arbetare utnyttjas samt göra det lättare att locka internationell kompetens.

Lagändringarna den 1 juni väntas innebära längre handläggningstider för arbetstillstånd hos Migrationsverket. Arkivbild.

Lagändringarna den 1 juni väntas innebära längre handläggningstider för arbetstillstånd hos Migrationsverket. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Arbete2022-05-23 15:11

– Vi tycker att det är bra att det kommer lagstiftning på plats som reder ut begreppen och ändrar förutsättningarna, både för att vi ska få hit kompetens och för att enskilda arbetstagare inte ska drabbas av oseriösa arbetsgivare, säger Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius.

En förändring som följer med den nya lagstiftningen är att det kommer att krävas ett anställningsavtal för att bli beviljad arbetstillstånd.

Migrationsverket kommer också att kunna kräva att arbetsgivaren redovisar arbetsvillkoren för arbetstagaren. Arbetsgivaren kan även bli skyldig att anmäla om villkoren i anställningsavtalet försämras.

Särskilt uppehållstillstånd

För högkvalificerade och välutbildade personer införs ett särskilt uppehållstillstånd i upp till nio månader för att söka arbete eller starta företag i landet.

Carl Bexelius påpekar att det inte skett några omfattande lagändringar på flera år och att mycket utvecklats genom praxis.

– Nu går lagstiftaren in och närmare anger förutsättningarna. Det blir tydligare för Migrationsverket, och för arbetstagare och arbetsgivare, säger han.

– Det har av och till varit ganska turbulent med vilka som beviljas uppehålls- och arbetstillstånd.

De nya reglerna ska även förhindra att arbetare utvisas på grund av mindre felaktigheter eller avvikelser.

Längre handläggning

Bexelius påpekar att detta är en del i ett större förändringsarbete av reglerna kring arbetskraftsinvandring. Ytterligare skärpningar för att motverka exploatering av arbetskraft väntas träda i kraft nästa år.

– Den här förändringen når inte hela vägen fram. Fokus ligger främst på kompetensfrågorna, även om den delvis adresserar utnyttjandet är det en del i ett större paket, säger han.

Lagändringarna innebär i sin tur fler moment för Migrationsverket med handläggning och kontroll.

– Till viss del kommer detta bli mer arbetsamt för Migrationsverket. Vi bedömer att våra handläggningstider med anledning av de här reglerna kommer bli längre. Däremot hur långa, är svårt att säga, säger Carl Bexelius.

Fakta: Nya regler för arbetstillstånd

Lagändringarna träder i kraft den 1 juni och innebär bland annat:

Ett nytt uppehållstillstånd för högkvalificerade och välutbildade personer.

Krav på anställningsavtal för arbetstillstånd.

Arbetstillstånd kan ges för en längre period än sammanlagt fyra år.

Arbetsgivare kan bli skyldiga att anmäla försämringar i anställningsvillkoren.

Migrationsverket kan kräva att en arbetsgivare redovisar arbetsvillkoren för arbetaren. Arbetsgivare som inte gör det får betala vite.

En nationell visering möjliggör resor under ansökningstiden för förlängt uppehålls- och arbetstillstånd.

Försörjningskrav införs för familjemedlemmar till arbetstagare.

Ett arbetstillstånd ska inte behöva återkallas på grund av mindre brister och avvikelser.

Brottet organiserad människosmuggling ska omfatta även arbetstillstånd som utfärdats på osanna uppgifter.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!