Sverige väntas gå in i en lågkonjunktur nästa år, det har bland annat Konjunkturinstitutet slagit fast tidigare i höst. Till följd av en svagare ekonomi väntas arbetslösheten stiga.
I Arbetsförmedlingens nya prognos för åren 2023 och 2024 bedöms andelen arbetslösa stiga till 6,9 procent, räknat i årsgenomsnitt. Det kan jämföras med 6,8 procent för år 2022.
Behov av utbildad personal
Men parallellt med en stigande arbetslöshet stiger också bristen på utbildad arbetskraft – med en fortsatt stor efterfrågan på bland annat vårdpersonal.
Enligt myndigheten kan arbetslösheten komma att dämpas av just bristen på erfaren personal under lågkonjunkturen. Det då arbetsgivare drar sig för att säga upp värdefull – och svårrekryterad – personal.
– En försvagad konjunktur ger en större försiktighet. Arbetsgivare blir mer försiktiga med att säga upp personer, men också mer försiktiga med nyanställningar. Det gör att konkurrensen om de färre lediga jobben hårdnar, säger Anders Ljungberg, enhetschef vid Arbetsförmedlingens analysenhet.
Arbetsförmedlingens analys bygger till stor del på en enkätundersökning där cirka 16 000 arbetsgivare medverkar. Baserat på svaren var slutet av 2022 den period då privata arbetsgivare hade svårast att rekrytera rätt personal, sedan undersökningen startade år för drygt 15 år sedan. Situationen för offentliga arbetsgivare är likartad.
– Fyra av tio privata arbetsgivare uppger att de sett en brist på arbetskraft under hösten och att de försökt rekrytera. Det är den historiskt högsta nivån vi uppmätt i vår undersökning, säger Anders Ljungberg.
Svårare för långtidsarbetslösa
Samtidigt bedömer Arbetsförmedlingen att långtidsarbetslösa kommer att få det ännu svårare att etablera sig på arbetsmarknaden under kommande tvåårsperiod, och då i synnerhet personer som stått utan arbete i mer än tolv månader.
Anders Ljungberg ser en situation med fler långtidsarbetslösa och en fortsatt brist på högutbildade.
– Det vi kan notera är att obalanserna på arbetsmarknaden kvarstår. Vi har fortfarande efterfrågan på utbildad arbetskraft, inte minst i den offentliga sektorn. Men arbetsgivare uppger att det är svårt att rekrytera, och att det finns en brist på rätt kompetens. Den här obalansen riskerar att förstärkas när vi går in i en lågkonjunktur, säger han.