Tesla möter blockaden med inställda transporter

Tesla ställer om sina transporter av bilar till Sverige för att möta hotet om Transports hamnblockad. –De har redan hanterat det i hamnarna, i pålastningshamnen, säger Måns Frostell, vd för Södertälje hamn.Facket flaggar för blockad av fler hamnar.

Strejken mot Tesla fortsätter. På tisdag bryter eventuellt Transports hamnblockad ut. Arkivbild.

Strejken mot Tesla fortsätter. På tisdag bryter eventuellt Transports hamnblockad ut. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Arbete2023-11-06 11:01

Fyra hamnar är satta i Teslablockad, Malmö, Göteborg, Trelleborg och Södertälje. Det är LO-facket Transport, i en sympatiåtgärd för IF Metalls krav på kollektivavtal med den amerikanska elbilsjätten, som från tisdagen inte kommer lasta iland några Teslabilar.

Frågan är vilken effekt det får.

I Södertälje hamn brukar det vanligtvis komma ett fartyg i veckan med Teslabilar. Men i nuläget väntas inga transporter med det aktuella bilmärket, enligt Måns Frostell.

Hur de andra hamnarna drabbas har han ingen större koll på.

– Men jag skulle gissa att de (Tesla) inte skickar på några bilar, det är ju risk att de inte får av dem, säger han.

Lika i andra hamnar

I Trelleborgs hamn är läget detsamma. Det brukar komma ett antal fartyg i veckan, lastad med Tesla, senast i helgen.

– Med hänsyn till situationen kommer det inte att komma några nya från och med i morgon om man inte lyckas komma överens i förhandlingarna, säger Trelleborgs hamns vd Jörgen Nilsson.

Även från Malmö hamn är beskedet detsamma. Kommunikationschef Ulrika Prytz Rugfelt hälsar att det i nuläget inte finns några Teslavolymer inbokade kommande vecka.

En del av spelet

Transport har inte någon säker vetskap om var, när och hur Tesla försöker få in sina bilar i Sverige. Men Transportbasen Tommy Wreeth anar att Tesla försöker runda blockaden, exempelvis genom att ta in bilar via norska och danska hamnar.

– Det är en del av spelet, de försöker runda, vi försöker täppa till, säger han.

Han flaggar för att Transport kan komma att utvidga varslet till att gälla andra hamnar också, även att ta hjälp från sina utländska kollegor.

I den primära konflikten mellan Tesla och IF Metall avslutades måndagens förhandlingar utan någon lösning. Fackets krav är kollektivavtal, något som företaget motsätter sig. IF Metall hotar nu med att utvidga strejkåtgärderna ytterligare tillsammans med andra LO-fack.

I bakgrunden pågår fackets strejk mot Teslas serviceavdelningar runt om i landet. Hur många som faktiskt strejkar är fortsatt höljt i dunkel. Dessutom är Teslabilar satta i blockad på ett 20-tal allmänna verkstäder där även andra bilar repareras.

TT har sökt Tesla för en kommentar, men företaget har inte återkommit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!