Göteborgs stad införde 2015 en möjlighet för sina heltidsanställda att gå ner i arbetstid, oavsett anledning.
Eftersom det också inneburit motsvarande sänkning av lönen har vissa upplevt stress och oro för sin privatekonomi. Men sammantaget är det ändå positiva förändringar som överväger, enligt en studie från bland annat Chalmers där närmare 1 000 personer ingår.
Exempelvis upplever 68 procent av dem som gått ner i tid att de fått lättare att hinna med allt de vill och behöver göra i privatlivet, medan 51 procent svarar att deras hälsa blivit bättre.
Bättre hälsa
– Nackdelarna ser olika ut för olika grupper. För lågavlönade grupper är den lägre inkomsten och den lägre framtida pensionen det största bekymret. I högavlönade grupper är det mer att det blir stressigare på jobbet när de går ner i arbetstid, säger Jörgen Larsson, doktor i sociologi och forskare på Chalmers.
– Men i fördelarna finns inte samma skillnader mellan olika yrkesgrupper. Utan människor upplever att de får mer tid till saker de vill göra, de känner sig mer utvilade och hälsan är bättre.
Den vanligaste orsaken till att anställda valt att gå ner i tid är att heltidsjobbet är för fysiskt eller psykiskt krävande. En annan grupp har i stället valt det för att kunna ägna mer tid åt till exempel barnen, träning, vänner eller samhällsengagemang.
"Ofrivillig heltid"
Jörgen Larsson anser att resultaten i rapporten är en signal om att det som han kallar "ofrivillig heltid" kan vara något även för andra arbetsgivare att fundera över.
– Jag kan tycka att det är lite främmande att det finns så lite valfrihet när det gäller arbetstid. Att alla i Sverige ska jobba minst 40 timmar i veckan, medan det i andra delar av samhället finns ett stort fokus på att man ska kunna välja till exempel skola, elleverantör och så vidare.
– När det gäller veckoarbetstiden förväntas 40 timmar i veckan passa alla. Det är lite främmande i vår tid där vi har så stort fokus på individuell frihet och valmöjligheter.
TT: Så det kan vara något för andra arbetsgivare att ta efter?
– Jag tycker att man kan överväga det. Sedan passar det väl inte alla arbetsgivare eller arbetstagare, men det är värt att överväga det absolut. Det ligger ju i linje med en utveckling mot mer flexibla arbetsvillkor, säger Jörgen Larsson.
– Det kan finnas nackdelar och risker på samhällsnivå, som arbetskraftsbrist i vissa yrken. Men vi har ju också en arbetslöshet, så där handlar det om att utbilda människor för att kunna ta de jobben som finns.