Veteran utreder förbättrad arbetsmiljö

Den arbetsrelaterade ohälsan har ökat de senaste tio åren. Nu tillsätter regeringen en utredning för att förbättra arbetsmiljön på flera punkter. –Äntligen verkar det hända något kring kvinnors arbetsmiljö, säger Tobias Baudin, ordförande i Kommunal.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterade regeringens nya utredning som ska utreda hur arbetsmiljön kan förbättras på flera punkter. Arkivbild.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterade regeringens nya utredning som ska utreda hur arbetsmiljön kan förbättras på flera punkter. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Arbete2021-06-18 09:18

Ett utvidgat rådighetsansvar, sanktionsavgifter vid överträdelser inom organisatorisk och social arbetsmiljö och en stärkt företagshälsovård som ska arbeta mer förebyggande.

Det är de tre viktigaste delarna i den nya utredningen som har i syfte att skapa en mer hållbar och bättre arbetsmiljö för alla på svensk arbetsmarknad. Arbetsmiljöreglerna ska ge samma skydd för kvinnor och män och oavsett yrke, bransch eller sektor.

Den nya utredningen är en del av regeringens arbetsmiljöstrategi för 2021–2025.

Högre ambitioner

– Ambitionerna för arbetsmiljöpolitiken måste vara högre än att ingen skadas eller blir sjuk av jobbet, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en pressträff på fredagen där utredningens presenterades.

Utredningen ska ledas av Lenita Granlund, som varit verksam inom fackförbundet Kommunal i över 30 år.

– Arbetsmiljöfrågorna ligger mig väldigt varmt om hjärtat och det är frågor som jag arbetat med under hela mitt yrkesverksamma liv, säger Lenita Granlund, som tidigare arbetat som undersköterska.

"Extremt lång erfarenhet"

Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, välkomnar utredningen och är mycket glad över uppdraget.

– Det känns jättejättebra, dels är det så klart ett erkännande för Kommunal som fackförening, det här är frågor som vi driver dagligen och vi har många lösningar på hur man kan förbättra arbetsmiljön, inte minst för kvinnodominerade yrken, säger han till TT.

Han framhåller Lenita Granlund och hennes "extremt långa och breda erfarenhet" av just arbetsmiljöfrågor.

– Jag är helt övertygad om att hon kommer göra ett väldigt bra jobb, säger Baudin.

Kvinnors arbetsmiljö

Dubbelt så höga sjuktal i äldreomsorgen på grund av psykosociala sjukdomar som på övriga arbetsmarknaden, visar enligt Tobias Baudin på behovet av sanktionsmöjligheter. Det är också ett bevis på att arbetet med arbetsmiljön i så kallade kontaktyrken där man jobbar med andra människor ligger efter, menar han.

Han hoppas att utredningen ska leda till reella politiska förslag, bland annat en förebyggande företagshälsovård.

Utredningen ska vara färdig i juni 2022.

Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, välkomnar utredningen och är mycket glad över uppdraget. Arkivbild.
Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, välkomnar utredningen och är mycket glad över uppdraget. Arkivbild.
Fakta: Utredning ska stärka arbetsmiljöskyddet

Utredningen ska utreda tre delar i arbetsmiljöregelverket:

Regelverket ska ses över för att utreda om sanktionsavgifter bör kunna tas ut för överträdelser av föreskrifter som till exempel riktar sig mot organisatorisk och social arbetsmiljö.
Arbetsmiljöregelverket ska ses över för att utreda förutsättningarna för ett utvidgat rådighetsansvar, för att möta en del av de utmaningar som det moderna arbetslivet för med sig.
Utredaren ska även föreslå hur lagen kan förtydligas så att företagshälsovården i högre utsträckning används i det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

Lenita Granlund blir särskild utredare. Uppdraget ska redovisas senast den 17 juni 2022.

Källa: Regeringskansliet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!