A-kassor spår värre höst än vid finanskrisen

I juni fick 60 procent fler a-kassa än under samma månad 2019. Till hösten tror Tomas Eriksson, kanslichef vid Sveriges a-kassor, att antalet personer med utbetald a-kassa kommer att vara högre än under finanskrisens värsta period. –Jag vågar påstå att den siffran definitivt kommer att överträffas under hösten, säger han.

Tomas Eriksson, kanslichef vid Sveriges a-kassor, tror att fler kan behöva a-kassa i höst än under finanskrisen. Landets a-kassor har fler medlemmar än någonsin tidigare.

Tomas Eriksson, kanslichef vid Sveriges a-kassor, tror att fler kan behöva a-kassa i höst än under finanskrisen. Landets a-kassor har fler medlemmar än någonsin tidigare.

Foto: Foto: Michael Steinberg

Arbetsmarknad2020-07-24 05:45

Sveriges a-kassor har växt med 250 000 nya medlemmar i år, och med nästan 3,9 miljoner medlemmar totalt är a-kassorna större än någonsin. Det efter en vår med lättnader i a-kassereglerna och en arbetsmarknad som blivit allt sämre.

– Det var ett enormt tryck under mars och april, vilket sedan har avtagit. Men det var fortfarande mellan 10 000 och 20 000 nya medlemmar netto under både maj och juni, säger Tomas Eriksson, och jämför med 2019 då medlemsansökningen bara var en tiondel så stor.

Fler får a-kassa

I takt med att arbetslösheten successivt ökat i landet, till att nu uppgå till fler än en halv miljon människor, har antalet personer som fått utbetald a-kassa ökat. I juni fick drygt 142 000 personer a-kassa, vilket kan jämföras med samma månad 2019 då det handlade om 90 000 personer – vilket ungefär har varit genomsnittet under de senaste fem åren.

– I närtid kan man säga att en jämförbar topp var i efterdyningarna av den så kallade finanskrisen, då cirka 170 000 personer fick ersättning per månad vid årsskiftet 2009/2010. Jag vågar påstå att den siffran definitivt kommer att överträffas under hösten, säger han.

Högre belopp

Hos Akademikernas a-kassa har antalet ersättningstagare ökat med omkring 30 procent på ett år. Den a-kassan betalade under april och maj ut totalt 329 miljoner kronor i ersättning, en ökning med 45 procent jämfört med samma period 2019. Ökningen beror både på att det är fler arbetslösa och att ersättningsbeloppen är högre.

– Det här är ju väsentligt fler arbetslösa. Vi har haft en stabilt låg arbetslöshet länge, och det här är absolut ett trendbrott, säger Annika Stenberg, kommunikationschef på Akademikernas a-kassa och tillägger att ökningen dock har minskat.

– Det är inte lika många som kommer in med sina ärenden nu, säger hon.

När toppen är nådd vill inte Tomas Eriksson spekulera i men menar att den antagligen ligger framför oss.

– Historiskt sett är arbetslöshet ganska trögrörlig. Jag tror att vi kommer få se successivt se ökad utbetalning av a-kassa då arbetslösheten antagligen kommer att öka, säger Tomas Eriksson.

Fakta: A-kassor

Det finns 25 arbetslöshetskassor i Sverige. De är fristående från staten, men finansieras med både statliga pengar och egenavgifter från medlemmarna.

Det går att vara medlem i en a-kassa utan att vara med i det fackförbund som företräder anställda i samma bransch.

Det finns en kassa som personer kan gå med i oavsett bransch och yrke, det är Alfa-kassan.

För att kunna få ersättning måste man ha varit medlem i en a-kassa en viss tid och ha arbetat stadigt under en längre period. Reglerna och ersättningsnivåerna har tillfälligt, under coronakrisen, blivit mer generösa för att fler ska kunna kvala in för ersättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!