AF begär mer för att klara långtidsarbetslöshet

Regeringen manar Arbetsförmedlingen att ta ett större grepp om långtidsarbetslösheten. Bra, men då behöver vi minst 400 miljoner till, svarar myndigheten.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar. Arkivbild.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Arbetsmarknad2022-03-05 09:38

I samma veva som Arbetsförmedlingen har lämnat in sitt budgetunderlag för 2023 kommer regeringen med nya uppdrag till myndigheten.

– Vi ser att mer behöver göras för att knäcka långtidsarbetslösheten. Vi har mer än 20 000 personer som varit arbetslösa i mer än 6 år och snurrar runt i olika insatser. AF får nu föreslå åtgärder för att ge rätt stöd, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT.

Historiskt många

Ungefär hälften, 180 000, av de som nu är inskrivna som arbetslösa har varit utan arbete i mer än ett år. Det är en historiskt hög andel.

Det andra uppdraget handlar om att Arbetsförmedlingen inför nästa år ska öka sin närvaro i utsatta områden, där det bor många som inte har etablerat sig på arbetsmarknaden.

– Vi ska bryta segregationen och då har arbetsmarknadspolitiken en viktig roll, säger Nordmark.

I anvisningarna till Arbetsförmedlingen för 2022, det så kallade regleringsbrevet, säger regeringen att långtidsarbetslösheten ska minska och en större andel av dem som står långt från arbetsmarknaden ska övergå i arbete.

Skruvar upp

I och med de nya uppdragen skruvar regeringen upp trycket ytterligare.

– Vi höjer ambitionerna inför nästa år, säger Eva Nordmark.

Hon framhåller att antalet inskrivna arbetslösa har minskat kraftigt det senaste året, från 460 000 vid ingången till 2021 till 370 000 vid årets slut.

– Då finns det bättre förutsättningar att fokusera på de långtidsarbetslösa. Myndigheten har de resurser den behöver för uppdraget i dag och sedan får vi diskutera 2023, säger Nordmark.

I budgetunderlaget för 2023 målar Arbetsförmedlingen en bild av stor press på många fronter. Myndigheten är ännu i en stor omställning där det mesta ska läggas ut på privata aktörer samtidigt som myndigheten har kvar ansvaret, ska öka kontrollerna och öka den lokala närvaron. Och minska långtidsarbetslösheten.

– Har man högre förväntningar än vad vi levererar i nuläget så måste vi diskutera finansieringen, säger generaldirektören Maria Mindhammar.

Vill ha mera

I budgetunderlaget bedömer hon att hennes myndighet behöver minst 430 miljoner till i ökat förvaltningsanslag 2023.

I år ska de nya matchningstjänsterna vara införda i full skala och utgöra kärnan av den nya Arbetsförmedlingen. Tjänsterna är verktyg för att bedöma en arbetssökandes förutsättningar och erfarenheter och slussa honom eller henne vidare till lämpliga åtgärder hos privata aktörer. Men det har visat sig fungera dåligt eller inte alls för personer som varit arbetslösa länge. Det ger merarbete för myndigheten.

– Matchningstjänsterna är framtagna i en annan kontext än den vi har nu med så många långtidsarbetslösa och en strukturomvandling som gör att en del hamnar längre bort från jobb och blir längre kvar i långtidsarbetslöshet, säger Maria Mindhammar.

Passar inte

Också Eva Nordmark säger att matchningstjänster inte är modellen för alla.

– Det är uppenbart att bland dem som står långt ifrån räcker inte matchningstjänster, säger Nordmark.

Hon noterar att de ofta har försörjningsstöd och behöver språkutbildning och kanske stöd från en ideell organisation för att komma vidare.

– Regeringen vill se mer av överenskommelser mellan AF och kommunerna. Vi ser att det finns behov av att flera aktörer runt de långtidsarbetslösa, säger Nordmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!