Enligt Eeva Vestlund, avdelningschef på Arbetsförmedlingen, har pandemin påverkat siffrorna.
– Det var också svårare att genomföra vissa utbildningar som krävde att man fysiskt var på plats, och därför ser vi nu att vi tvingas betala mer pengar än vad vi behövt göra tidigare, säger hon till Ekot.
Arbetsmarknadsutbildningar är korta yrkesinriktade utbildningar till yrken med brist på utbildad personal, däribland industrin, restaurangbranschen och transportsektorn.
Fyrfaldig ökning
Arbetsförmedlingen betalar utbildningsföretagen för ett visst antal platser, även om de inte fylls.
Förra året betalade myndigheten sammanlagt 34,1 miljoner för outnyttjade platser, mer än fyra gånger så mycket som jämfört med 2020 då utbetalningarna uppgick till 7,9 miljoner.
– Lärarna finns på plats och det finns klassrum och det finns maskiner. Det som saknas är de arbetssökande, alltså eleverna, och där måste Arbetsförmedlingen få i gång anvisningarna och ge arbetssökarna möjlighet att gå utbildningarna, säger Fredric Skälstad, branschchef på Almega utbildningsföretagen, till Ekot.
Långt under målet
Regeringen har krävt att fler arbetslösa ska utbildas, och Arbetsförmedlingens mål är ett snitt på 8 000 deltagare i månaden. Men under januari och februari i år var snittet drygt 6 500 personer – en rejäl minskning jämfört med samma period i fjol.
Hittills i år har Arbetsförmedlingen betalat ut 9,6 miljoner kronor för outnyttjade utbildningsplatser.
– Vi är mycket medvetna om de här utmaningarna som vi står inför, och vi gör vårt yttersta för att minimera risken för att betala ut för tomma platser, säger Eeva Vestlund till radion.