Omkring 100 000 svenskar har blivit av med sina arbeten under coronakrisen. För de allra flesta hushåll innebär arbetslöshet en dramatisk förändring av privatekonomin.
Swedbank har räknat på vilka ekonomiska effekter det får att gå från anställd till arbetslös. För samtliga drabbade handlar det om många tusenlappar mindre att röra sig med.
– Går man från lön till arbetslös blir det ett väldigt tapp, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank.
Förlorar tusenlappar
Ungefär sju av tio, 72 procent av arbetskraften, är medlemmar i a-kassan. Medlemskapet ger ett visst ekonomiskt skydd, men jämfört med en lön blir skillnaden ändå stor.
De första 100 dagarna är ersättningen 80 procent av lönen upp till nivån 33 000 kronor, enligt de tillfälliga regler som införts under coronapandemin och föreslås bli kvar till år 2022.
En person med en lön på 32 700 kronor, som bor själv i en lägenhet på två rum och kök har i normalfallet kvar 11 200 kronor när skatt och det allra nödvändigaste är betalt. Vid arbetslöshet försvinner nära 7 000 kronor och kvar bli 4 400 kronor, om personen är med i a-kassan.
Men är man inte med i a-kassan går man i stället minus. Den som inte är med i a-kassan kan ha rätt till ett grundbelopp på 11 200 kronor, också det tillfälligt högre än ordinarie regler. Men det innebär ändå att man går back – minus 4 900 kronor varje månad.
– Beräkningarna visar det tydligt – är man inte med i a-kassan blir det minus på kontot, säger Madelén Falkenhäll.
"Billig försäkring"
För en tvåbarnsfamilj där båda föräldrarna arbetar, med löner på 36 200 kronor respektive 20 800 kronor, innebär arbetslöshet att familjen i stället för 16 000 kronor får 2 600 kronor kvar efter skatt och nödvändiga utgifter. Om båda är medlemmar i a-kassan. Är de inte det skulle det i stället saknas 10 200 kronor.
– Har man inte sparat ihop en buffert blir det svårt, säger Madelén Falkenhäll.
Avgiften till a-kassan har nyligen höjts hos flera arbetslöshetskassor, främst på grund av ökade kostnader för att taket i försäkringen har höjts under pandemin. Höjningarna varierar från några kronor till cirka 60 kronor. Beroende på vilken a-kassa man tillhör varierar månadskostnaden i dag mellan 115–175 kronor. En liten kostnad i förhållande till vad man får, anser Madelén Falkenhäll.
– Så fort man börjar jobba bör man gå med i a-kassan. Det är en sådan liten kostnad. Det är en väldigt billig försäkring, säger hon.