Arbetslöshetens meganota: 26,4 miljarder

Prislappen på den a-kassa som ska betalas ut i år bedöms landa på inte så blygsamma 26,4 miljarder kronor, enligt Arbetsförmedlingens färska prognos. –Det är stora utgifter och det kostar staten ordentligt med pengar, säger generaldirektör Maria Mindhammar.

– I och med att det är en rättighet att få arbetslöshetskassa så är själva pengafrågan inget problem, säger Maria Mindhammar. Arkivbild.

– I och med att det är en rättighet att få arbetslöshetskassa så är själva pengafrågan inget problem, säger Maria Mindhammar. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsmarknad2020-07-27 18:45

Att slutsumman som betalas ut genom a-kassa ökar i år kanske inte är särskilt förvånande.

I slutet av juni var drygt 466 000 personer registrerade som inskrivna arbetslösa – en markant ökning jämfört med de 130 000 som var inskrivna för ett år sedan.

I Arbetsförmedlingens budget finns en pott som ska ges till a-kassorna i Sverige, som i sin tur betalar ut pengar till de som har rätt till ersättning.

Förra året gick 14,2 miljarder kronor till utbetalningar av a-kassa. I år har kostnaden skjutit i höjden och bedöms landa på 26,4 miljarder kronor, enligt en ny prognos från Arbetsförmedlingen TT tagit del av.

– Vi såg att arbetslösheten gick upp något förra året, så vi tog höjd för något högre belopp än 14,2 miljarder. Men vi hade inte förväntat oss att se dessa siffror, säger Maria Mindhammar.

Skyhög ökning

Den skyhöga ökningen av arbetslöshet och personer som söker ersättning har gjort att Arbetsförmedlingen bedömer att de överskrider sin totala budget med 2,6 miljarder kronor.

Men individen som tar emot hjälpen behöver inte oroa sig, trots att kassan sinar.

– A-kassan är en rättighetslagstiftning. Den kommer inte ta slut utan den fylls på.

"Stora utgifter"

Och var kommer pengarna ifrån, kan man fråga sig? Svaret: staten.

– Själva individersättningsflödet kommer vi klara av. Men det är klart att de höga arbetslöshetssiffrorna och med det ökade antalet individer som har rätt till ersättning får konsekvenser. Det är stora utgifter och det kostar staten ordentligt med pengar. Att ha så höga a-kassa flöden för ett land är så klart inte bra. Arbetslöshet är aldrig bra för någon, säger hon och fortsätter:

– Det är den största arbetslösheten vi har sett sedan en lång tid tillbaka. Men i och med att det är en rättighet att få arbetslöshetskassa så är själva pengafrågan inget problem.

Pengafrågan gäller inte endast i dagsläget. Enligt generaldirektören kommer a-kassa alltid att betalas ut, oavsett hur stor arbetslösheten blir och antalet som har rätt till ersättning.

– Pengarna tar staten hand om i sin budget. För oss är den stora utmaningen att få ut arbetslösa i subventionerade anställningar, för arbetsmarknaden är mättad på personal. Just nu har hjulen stannat i Sverige, säger Maria Mindhammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!