En dryg hundring i månaden i sänkt skatt för alla, fattig som rik. Med av staten lånade pengar ska svenskarna nu förmås att konsumera för att få fart på de ekonomiska hjulen igen. Men det finns frågetecken om strategin kommer att fungera, resonerar Jens Magnusson, privatekonom på SEB.
– Frågan är om det är hushållens konsumtionskraft som behöver stärkas, säger han.
Spenderar mer av sänkning
Pandemins grepp om Sverige senaste halvåret har fått svenskarna att spara mer när mycket har hållit stängt. Den trenden kan tänkas fortsätta även om den enskilde får behålla mer i plånboken, och därmed riskerar syftet med skattesänkningarna att utebli.
Å andra sidan är skattesänkningarna riktade mot låginkomsttagare, som enligt Magnusson i större utsträckning spenderar de extra pengarna. Han får medhåll av Arturo Arques, privatekonom på Swedbank:
– Det mesta som går till hushållen går till låg- och medelinkomsttagare som med största sannolikhet kommer att använda pengarna till ökad konsumtion.
Pensionärer vinnare
Samtidigt får de arbetslösa behålla den från i våras höjda a-kassan i åtminstone två år till – en stor hjälp för de allt fler arbetslösa. Även skattesänkningen gäller arbetslösa, till viss del.
Pensionärerna är en grupp som får tillskott från flera håll i budgeten. Både höjt pensionstillägg och sänkt skatt kan maximalt ge omkring 400–500 kronor mer i månaden efter skatt.
De riktigt stora vinnarna är emellertid de som har gamla bostadsvinster där beskattningen skjutits på framtiden. Den årliga avgiften, ett slags ränta på uppskovet, tas bort från årsskiftet, även på gamla vinster.
Cirka 600 000 personer har i dag uppskov på i genomsnitt en halv miljon kronor. För dem betyder det i snitt 2 500 kronor i lägre skatt per år, enligt Swedbanks beräkningar. Men det kan, speciellt för Stockholmshushåll där priserna ligger högst, handla om uppemot tiotusen kronor på ett år.
– För vissa hushåll ganska mycket pengar, säger Jens Magnusson.
Tveksam effekt
Och om det ger några ökade flyttströmmar är väl högst tveksamt, då måste nog själva reavinstskatten sänkas, resonerar Jens Magnusson som ändå välkomnar att beskedet om slopad avgift på uppskovsbeloppet nu slutligen kommer och därmed tar bort en osäkerhet på bostadsmarknaden.
Andra budgetförslag är höjt rutavdrag parat med nya tjänster som ingår i avdraget.
Fördyringar för hushållen lyser nästan helt med sin frånvaro i regeringens budget. Tjänstebilsinnehavare kommer att få vissa försämringar, oklart exakt hur än så länge. Längre fram kommer också skattehöjningar på alkohol och tobak, men först 2023.