Corona lyfter kommunalarnas lön

Ett engångsbelopp på 5 500 kronor och mer än vad facket krävt till de yrkesutbildade. Pandemin hjälpte till i löneförhandlingarna medger Kommunals ordförande Tobias Baudin.
–Det blev inte bara applåder. Det blir generösa löneökningar, säger han till TT.

Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, kallar till pressträff ihop med SKR. Arkivbild.

Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, kallar till pressträff ihop med SKR. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Arbetsmarknad2020-11-03 08:51

"Ett riktigt jäkla bra kollektivavtal" kallar Kommunals ordförande produkten av de nu färdiga förhandlingarna gentemot kommunsektorns arbetsgivarpart SKR.

– Jag är förbaskat nöjd. Det här innebär rejäla löneökningar och det innebär att dagarna före jul kommer Kommunals medlemmar få ett engångsbelopp på 5 500 kronor, säger Tobias Baudin.

Engångsbeloppet är förstås baserat på hur hög sysselsättningsgrad den anställde har.

Kollektivavtalet sträcker sig över 41 månader, nästan ett år längre än det nyss tecknade normerande industriavtalet. Det sista året innehåller inga siffror utan är tänkt att följa löneökningstakten på resten av arbetsmarknaden.

Bra eller dåligt?

De första två åren ger avtalet en löneökning på 2 procent per år, drygt 500 kronor mer i månaden i snitt. Därtill kommer en extrasatsning på yrkesutbildade på 0,6 procent per år, någon hundralapp i månaden ungefär, enligt Kommunal. 2022 blir löneökningen 1,4 procent, med ytterligare 0,6 procent till yrkesutbildade.

Det innebär högre löneökningar än märket som industrin satt på 5,4 procent på 29 månader (eller egentligen 36 månader eftersom det blev noll de gångna sju månaderna), men enligt Tobias Baudin sker vissa avräkningar, bland annat höjs ingångslönerna ett par månader senare, vilket sammantaget gör att båda parter tycker sig följa industrins normering, märket.

Men ändå, allt är relativt, om facket lyckats så bra som man säger beror på hur man ser det. Löneavtalet är sämre, räknat i procent, 1,8 procent i årstakt räknat på tre år, än det förra avtalet som gav drygt två procent per år. Men det är ändå något bättre, också det räknat i procent, än vad de anställda i industrin får.

Fyraårigt avtal

I den osäkra tid som råder är arbetsgivarna nöjda med att man kommit överens om ett långt avtal.

– Det har varit väldigt viktigt att få ett långt avtal. Vi har nu också ett avtal som tar höjd för att vi kommer att ha en annan tid efter pandemin, säger Joakim Larsson, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) förhandlingsdelegation till TT.

Även Akademikerförbundet SSR och tjänstemannaförbundet Vision är färdiga med sina förhandlingar med SKR. Facken lyckades få till retroaktiva löneökningar från april. Även det avtalet är på fyra år, men där nämns inga siffror för löneökningarna, utan det förhandlas lokalt.

Fakta: Kommunals avtal i korthet

Förutom löneökningar på 5,4 procent på tre år, får de cirka 400 000 kommunalarna 5 500 kronor i ett engångsbelopp för perioden april-november. Därutöver får de yrkesutbildade undersköterskorna 0,6 procent extra per år.

Kommunal och SKF har också bland annat enats om sänkt veckoarbetstid, två timmar, för ständiga nattarbetare.

I överenskommelsen finns också extra pengar för de som tvingas förlägga sin semester utanför semesterperioden juni-augusti.

Parterna har också enats om att jobba vidare med att heltid ska bli norm.

En visstidsanställning ska övergå till fast anställning efter 18 månader, mot dagens 24 månader.

Källa: Kommunal

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!