Coronapandemin lär få stora följder på arbetsmarknaden. De jobb som väntas försvinna betalas sämre. Unga män i industrin och deltidsanställda har en större risk att förlora jobbet, vilket får konsekvenser på löneskillnaderna, enligt myndigheten vars analys bygger på några olika scenarier.
"Sammantaget visar våra exempel att löneskillnaden mellan kvinnor och män kan öka till följd av att sysselsättningsminskningen skiljer sig åt mellan könen", skriver Medlingsinstitutet i årsrapporten.
Men innan krisen bröt ut fortsatte kvinnorna att knapra in på männens försprång. Mellan 2018 och 2019 minskade löneskillnaden i snitt med 0,8 procentenheter till 9,9 procent. Sedan 2007 är minskningen 6,5 procentenheter.
En viktig förklaring till skillnaderna är att män och kvinnor jobbar i olika yrken. I takt med att könsuppdelningen på arbetsmarknaden minskar sakta talar det för att löneskillnaderna kommer minska på sikt. Rensat för yrke, ålder, utbildning och andra mätbara faktorer återstår en oförklarad löneskillnad på 4,2 procent, enligt Medlingsinstitutet.