– Det är ett nattsvart mörker för många företag, kunderna försvinner och kassorna minskar, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf när hon motiverar stärkningen av stöden.
Sedan tidigare har regeringen, C och L meddelat att det förstärkta stödsystemet för att korttidspermittera anställda ska vara i kraft till nästa sommar. De har också gjort klart att stödet för tapp i omsättningen ska gälla året ut. Men reglerna för hur stort tappet i omsättningen ska vara har inte varit helt utredda.
Helheten ska framgå i en första, extra ändringsbudget för 2021 som regeringen lämnar till riksdagen efter årsskiftet. Men beskeden om vad som ska gälla meddelas nu
Regeringen, C och L är överens om att företag som tappat minst 40 procent i omsättning under perioden augusti till oktober (tre månader), jämfört med samma period 2019, ska kunna söka stöd. Det tidigare budet var 50 procent.
För perioden november–december räcker det med 30 procent i minskad omsättning.
– Centerpartiet har drivit igenom att omsättningstappet sänks så att fler företag kan omfattas, hävdar Annie Lööf.
Läget tuffare
Hon säger att förstärkningen är motiverad eftersom smittspridning och påverkan på företagen åter ser ut att förvärras.
Samma procentsatser för minskad omsättning ska gälla för stöd till enskilda näringsidkare, enligt vad TT erfar. Det stödet går under namnet omsättningsstöd.
Regeringen och samarbetspartierna lägger också förslag om att handelsbolag ska kunna få stöd och under samma perioder som gäller för de övriga stöden. Men som tidigare krävs att ett bolag kommer över en viss nivå i årsomsättning för att alls kunna söka stöd.
Även handelsbolag
– Vi kommer att utöka omsättningsstödet till att även gälla fysiska delägare i handels- och kommanditbolag. De omfattas ju inte i dag av korttidsstödet, till exempel, eftersom de inte är formellt anställda, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) till TT.
– Nu utökar vi stödet för enskilda näringsidkare till att gälla även fysiska delägare i handels- och kommanditbolag, säger han.
Regeringen kommer också att driva på i EU, enligt Annie Lööf, för att så generösa stöd som möjligt ska kunna ges utan att strida mot unionens regler för statsstöd. Det handlar bland annat om hur mycket i stöd större företag ska kunna få. I dag finns ett tak.
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson, välkomnar beskeden om stöden och passar på att pika C och L.
”Det är bra att regeringen och stödpartierna än en gång lyssnar på Moderaterna och övriga oppositionen. Vi har drivit detta i flera veckor och det blir återigen tydligt att C och L inte klarar av att driva på för att rädda jobb utan att vi behöver trycka dem framför oss,” säger hon i en skriftlig kommentar.