– Deras bild är väldigt lik vår, säger KI:s prognoschef Ylva Hedén Westerdahl.
Möjligtvis tror regeringen att sysselsättningen utvecklas bättre än vad KI nyligen bedömde i sin nya prognos.
– De tänker väl att de här åtgärderna får effekt, säger Hedén Westerdahl.
Finansminister Magdalena Anderssons dryga 100 miljarder kronor i ett återstartspaket för nästa år är betydligt mer än vad KI bedömde som lämpligt, 80 miljarder kronor.
– Det är ganska mycket mer, säger hon utan att göra någon värdering av det.
Vad dessa över 100 miljarder inrymmer är svårt att sia om, tycker Hedén Westerdahl. Regeringen och samarbetspartierna L och C har inte avslöjat någonting ännu.
Jättestor utmaning
Men hon ser framför sig bland annat gröna investeringar, att beta av vårdskulden i coronakrisens spår och satsningar på att mota långtidsarbetslösheten som nu stiger.
– Det är en jättestor utmaning, säger hon.
Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman kallar precis som Magdalena Andersson det en "historisk budget" men också under en väldigt speciell situation.
TT: Men är den tillräcklig?
– Det beror alldeles på hur man använder pengarna man får. Det är väldigt viktigt att åtgärder riktas mot arbetsmarknaden. Vi ser att arbetslösheten framförallt bland utrikesfödda har stigit till historiskt höga siffror liksom bland unga. Det är ett ansträngt läge och för kommunerna var det så redan innan men vi hade räknat att budgeten skulle ligga kring det här.
Gröna investeringar
TT: Vilka områden vill du utöver detta se att pengarna invänds inom?
– Det här är rena stimulansåtgärder som kan ge snabba effekter i krisen. Sedan tycker jag att man ska passa på med gröna investeringar som en chans. Det är lite mer långsiktiga investeringar som kickar i gång ekonomin omedelbart men betyder en satsning på ny teknik och ny framåtanda.