LO-förbunden och dess styrelse samlades för ett extrainsatt representantskapsmöte på torsdagskvällen och röstade ja till att söka en ny förhandling med Svenskt Näringsliv. Det man vill förhandla om är villkoren i omställningsstödet, vilket är en del av huvudavtalet.
När Kommunal och IF Metall gick ur LO-ledet i höstas och kom överens med Svenskt Näringsliv och tjänstemannakartellen PTK om ett nytt avtal fick de ge lite och ta lite.
Å ena sidan fick fackens medlemmar bättre villkor för att ställa om mellan jobb och större möjligheter till finansiering av omskolning. Å andra sidan fick arbetsgivarna igenom lättnader i anställningsskyddet, som innebär att de i större utsträckning får välja vilka som ska sägas upp vid neddragningar.
Tror på förhandling
LO:s ordförande Susanna Gideonsson ser det som möjligt att få Svenskt Näringsliv till en förhandling om endast den första delen av ovan nämnda avtal.
– Vi ser att i så här stora avgörande frågor så brukar de stora parterna sluta upp bakom dem, så utifrån det tror jag även att Svenskt Näringsliv välkomnar vår förhandlingsframställan, säger hon till TT.
Vad som skulle locka arbetsgivarorganisationen till bordet är för tidigt att säga, enligt Gideonsson. Hon vill inte heller spekulera i hur långt LO skulle kunna vara villiga att gå när det gäller de eftergifter de andra förbunden gjort. Ingången är att det endast är omställningsstödet som ska diskuteras, enligt ordföranden.
TT: Givet läget – att två förbund klev ur ledet och att ni nu kommer fram till att ni vill förhandla detta – hur ser er förhandlingsposition ut?
– Det är så att vi har ett avtal med Svenskt Näringsliv när det gäller omställning. Och utifrån både den nya överenskommelsen som tecknats med PTK som IF Metall och Kommunal anslöt sig till så är vi tvungna att förhandla om det avtalet. Och självklart, i och med att det nya huvudavtalet innebär förbättringar i omställningsstödet för de medlemmar som omfattas av det, så är vårt mål att försöka få en bättre omställningsförsäkring för samtliga som är anslutna till LO-förbund, säger Gideonsson.
Kommunal: Välkommet
Kommunals ordförande Tobias Baudin välkomnar det centrala beslutet. Han tycker att det stärker den svenska modellen att LO väljer att sätta sig vid förhandlingsbordet.
– Vi tycker att det är viktigt att alla LO-arbetare får tillgång till en godtagbar omställning. Den situation som har uppstått nu är inte acceptabel och därför måste omställningsförsäkringen förhandlas om, säger Baudin.
– Det är ingenting sagt huruvida LO ska teckna ett huvudavtal. Vi börjar med de här förhandlingarna så får vi se vad de kan leda till långsiktigt.
IF Metalls ordförande Marie Nilsson sade inför LO:s sammanträde att man självklart inte ska "få äta hela kakan om man inte gör andra eftergifter".
Seko meddelar att det ställde sig bakom att försöka få till en förhandling. Förutsättningarna har förändrats sedan hösten, uppger ordföranden Valle Karlsson i ett skriftligt utskick. Men han vill också understryka att förhandlingar endast ska handla om omställningsförsäkringar.
"Frågan om huruvida LO ska bli part i ett nytt huvudavtal är inte aktuell just nu, även om detta givetvis kan tolkas som ett första steg i den riktningen", meddelar Karlsson.
Ser en helsväng
Svenskt Näringsliv har hittills inte visat något större intresse för några speciallösningar. När det blev känt att LO skulle diskutera eventuella förhandlingar meddelade arbetsgivarorganisationens förhandlingschef Mattias Dahl TT att de var välkomna att ansluta sig till den uppgörelse som ligger.
Att LO beslutar att sätta sig vid bordet tolkar han definitivt som ett första steg.
"Vi välkomnar att LO nu verkar ha svängt och är på väg att skriva på huvudavtalet", meddelar Dahl efter att beslutet fattats.
Omställningsförsäkringar finns sedan tidigare i avtalet mellan LO och Svenskt Näringsliv och de hanteras av den gemensamt ägda organisationen Trygghetsfonden TSL. I och med Kommunals och IF Metalls uppgörelser får deras medlemmar bättre villkor via TSL.
I månadsskiftet är det tänkt att regeringen ska lägga fram de tre las-utredningarna – ett formaliserande av, och i vissa fall lagstiftning kring den överenskommelse som Svenskt Näringsliv, tjänstemannakartellen PTK och två LO-förbund, Kommunal och IF Metall, skrev under i höstas.