Mycket av innehållet i las-utredningen, som i dag läggs fram, var redan känt.
Utredningen, och direktiven den haft att arbeta enligt, är ett resultat av regeringens och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna överenskommelse om regeringsmakten. Utredningens förslag ska genomföras om inte fack och arbetsgivare själva i höst lyckas göra upp om ändringar i lagen om anställningsskydd.
– Liberalerna är i huvudsak nöjda, säger partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Gulan Avci på en pressträff.
– Det här är en väldigt viktig och avgörande förbättring, säger Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet, till TT.
På frågan om förslaget att arbetsgivare ska få undanta fem personer från principen om sist in först ut är mer eller mindre än vad Ådahl och C önskat sig, säger han:
– Det är jätteviktigt och ett stort steg för att småföretagen ska våga anställa och ge arbetslösa en chans. Man hade alltid kunnat tänka sig större saker, men det viktiga nu är att det nu finns ett förslag om tydliga undantag från turordningsreglerna. Nu ligger bollen hos parterna, säger Martin Ådahl.
Nordmark missnöjd
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) säger i en kommentar till Ekot att utredningen inte har följt direktiven i alla delar. Hon sade nyligen till TT att hon väntar sig en tuff politisk debatt med C och L i höst om inte fack och arbetsgivare lyckas bli överens.
Utredaren Gudmund Toijer föreslår att arbetsgivarna får undanta fem personer från principen sist in först ut, vid uppsägningar, och det oberoende av företagets storlek. I dag gäller undantag för två anställda för företag med högst tio anställda.
Vid lika lång anställningstid får arbetsgivaren bestämma vem som får vara kvar. Utredaren föreslår också att den som riskerar bli uppsagd måste kunna visa att han eller hon kan ta ett annat jobb utan upplärning eller utbildning för att omplacering ska bli aktuellt. I dag säger praxis att den anställde har uppemot ett halvår på sig att lära sig ett annat jobb på samma arbetsplats.
Minska kostnader
Dessutom föreslås att det inte längre blir möjligt att ogiltigförklara en uppsägning vid företag med färre än 15 anställda. Detta för att minska kostnaderna för småföretag.
Till de anställdas fördel finns förslag på kompetensutveckling.
"Rätten till kompetensutveckling ska gälla alla arbetstagare, som har minst sex månaders sammanlagd anställningstid hos arbetsgivaren. Förslaget omfattar alltså både arbetstagare med tillsvidareanställning och arbetstagare med tidsbegränsad anställning", skriver utredaren.
Utredaren föreslår också ökade möjligheter för visstidsanställda att snabbare få en fast anställning.
Från fackligt håll har utredningen redan sågats hårt, både för innehållet och för att politikerna ska hålla sig långt borta från de här frågorna.
"Kraftigt snedvrida"
"Utredningens förslag skulle kraftigt snedvrida balansen på arbetsmarknaden till arbetstagarnas nackdel", skriver TCO i ett pressmeddelande.
Även arbetsgivarsidan har sagt att parterna själva ska lösa de här frågorna förhandlingsvägen, utan politisk inblandning.
Förhandlingar mellan fack och arbetsgivare har också kommit en bit på väg, men många stötestenar kvarstår.
I januariavtalet mellan regeringen och samarbetspartierna står det att förändringarna i Las ska genomföras 2021. Det ligger fast, enligt Centerpartiet.
Utredningen föreslår att lagen ska ändras den 1 januari 2022.