Under vecka 27 skrev 15 990 nya personer in sig som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Totalt är nu 472 625 personer inskrivna, vilket motsvarar 9,1 procents arbetslöshet.
– Det är väldigt tydliga effekter av pandemin på arbetsmarknaden. Vi bedömer att vi kommer att fortsätta att se det både i år och under nästa år, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
Slår mot unga
Särskilt hårt slår det mot unga. 4 375 av de nya arbetslösa var ungdomar i åldern 18 till 24 år. Arbetslösheten bland ungdomar uppgår nu till 71 082 personer, vilket motsvarar 13,1 procent.
– Ungdomsarbetslösheten fortsätter att öka i hög takt, säger Sandra Offesson.
En förklaring är att branscher där det finns viktiga ingångsjobb, som hotell, restaurang och handel, har drabbats hårt under krisen. Dessutom är det personer med tillfälliga anställningar som ryker först när efterfrågan på arbetskraft dalar.
– Ungdomar är överrepresenterade bland de med tillfälliga anställningar och många ingångsjobb finns i de branscher som drabbats hårt. Det gör att situationen på arbetsmarknaden blir svårare för ungdomar.
Bra läge att plugga
En vattendelare på svensk arbetsmarknad är gymnasieutbildningen, säger Sandra Offesson. Att ha en gymnasieexamen i ryggsäcken är väldigt viktigt för att få jobb.
– Har man inte fullföljt sina gymnasiestudier kan det vara extra viktigt att göra det nu. Det gäller även om man har gått i tankar på att vidareutbilda sig, då kan det vara ett bra tillfälle nu, säger Sandra Offesson och tillägger:
– Vi ser att det kommer att finnas ett stort behov av utbildad personal på länge sikt.