Ungdomarna i Stockholm med omnejd är de i landet som har sommarjobb i minst utsträckning, visar statistik från SCB. I augusti 2019 var Lidingö den kommun där minst andel av gymnasieeleverna sommarjobbade (37,9 procent). Även Järfälla, Botkyrka, Danderyd och Stockholm hamnar på botten tio-listan.
Desto bättre är läget för sommarjobb på andra orter i landet. De kommuner där störst andel gymnasieelever sommarjobbade var öländska Borgholm (84,5 procent) följt av västsvenska Tanum och Strömstad.
"Sticker ut"
Det är även stora skillnader i medelinkomsten för gymnasieungdomarna i de olika kommunerna.
– Kommunerna i norr har väsentligt högre inkomst. Samtidigt har vi vissa väldigt välbeställda kommuner i Stockholmsområdet som sticker ut åt det andra hållet, med låg inkomst. Det är en intressant aspekt, säger Fredrik W Andersson, nationalekonom och analytiker på SCB.
Medelinkomsten i Sundbyberg var lägst i augusti 2019 med 8 666 kronor, tätt följd av Danderyd, Täby och Lidingö. Toppar listan gör Gällivare med 20 643 kronor – mer än dubbelt så mycket som i Sundbyberg. Även Kiruna, Överkalix och Arvidsjaur hade höga medelinkomster, samtliga över 19 000 kronor.
En brist finns dock i statistiken, varnar Fredrik W Andersson.
– Vi kan se vad de fick i lönekuvertet i augusti 2019. Men vi ser tyvärr inte om det är så att de som tjänar mer jobbar fler timmar, eller om de helt enkelt har en högre lön, säger han.
Miljardsummor
Även vilka branscher som är vanligast skiljer sig mellan kommunerna. I kommuner nära gränsen till Norge, som Strömstad och Tanum, jobbar ungdomarna mycket i handeln. I kommuner som Borgholm och Båstad däremot arbetar fler inom hotell- och restaurangbranschen.
– Förra året tjänade gymnasieungdomar tillsammans 2,3 miljarder kronor i augusti. Totalt sett under hela året tjänade de drygt 11 miljarder, säger Fredrik W Andersson och tillägger:
– Men det här var förra året. Så om de inte kan få tag på jobb i år på grund av coronapandemin så är det mycket fickpengar som försvinner.