Alla medlemmar i Lärarnas riksförbund samt de medlemmar i Lärarförbundet som är lärare (andra yrkeskategorier ryms där i dag) går in i Sveriges lärare.
De medlemmar i Lärarförbundet som är skolledare, till exempel rektorer, samt medlemmarna i befintliga Sveriges skolledarförbund bildar det nya Sveriges skolledare.
Bägge de nya fackförbunden inleder sina verksamheter den 1 januari 2023 med denna mer tydliga uppdelning.
Delat ledarskap
Sveriges lärare blir landets tredje största fackförbund efter Kommunal och Unionen, och största facket inom akademikerorganisationen Saco med cirka 320 000 medlemmar.
– Vi hoppas att det ska bli ett riktigt rejält mer kraftfullt förbund än de två som vi har i dag, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund, till TT.
I maj 2024 håller Sveriges lärare en kongress där ny förbundsstyrelse och ny förbundsordförande utses. Fram till dess gäller övergångsregler och ett delat ledarskap.
– Hur vi ska dela upp det här har vi inte riktigt kommit fram till, men både jag och Johanna (Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet) kommer att vara med fram till maj 2024, säger Åsa Fahlén.
"Lite sorgligt"
Efter år av utredningar och förhandlingar gav lärarfackens medlemmar i februari grönt ljus till att bilda ett nytt gemensamt lärarfack.
På lördagens parallella kongresser kom det slutliga formella godkännandet.
– Det känns naturligtvis lite sorgligt att lägga ned. Jag har ägnat en stor del av mitt liv åt Lärarnas riksförbund, men framför allt känns det kraftfullt, säger Åsa Fahlén.
Det nya lärarfacket är tänkt att ha underavdelningar för lärare i förskolan, grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen.