Klarna-avtal kan få Tesla att ändra taktik

Klarnas kollektivavtal beskrivs som en seger för den svenska modellen. Men Teslas ställningstagande blir avgörande för en eventuell dominoeffekt. Åt vilket håll avtalet pressar Tesla är inte givet på förhand.

Verkstadsarbetare vid elbilsföretaget Tesla har gått ut i strejk med krav om att företaget ska teckna kollektivavtal. Arkivbild.

Verkstadsarbetare vid elbilsföretaget Tesla har gått ut i strejk med krav om att företaget ska teckna kollektivavtal. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Arbetsmarknad2023-11-04 11:02

Efter en utdragen process blev det i går kväll klart att Klarna tecknar kollektivavtal. Från och med den 1 januari nästa år blir Klarna medlem i Bankinstitutens arbetsgivareorganisation och omfattas därmed av kollektivavtal.

Men Klarna är inte det enda bolaget i en liknande situation, även Tesla förhandlar med IF Metall om kollektivavtal. Strejk pågår sedan den 27 oktober på bolagets svenska anläggningar.

– Jag tror det här (Klarna) får Tesla att fundera "hur kan vi hantera det här på ett annat sätt i Sverige?", säger Maths Isacson, arbetsmarknadsexpert och professor emeritus i ekonomisk historia vid Uppsala universitet.

Klarnas besked har utropats som en seger för "den svenska modellen" med kollektivavtal. Men Isacson tror att Tesla väger tyngre än betaltjänstföretaget:

– Tesla är för stora i de här sammanhangen för att bara skjuta åt sidan. Deras hantering kommer att vara väldigt avgörande.

– Tesla är stora bland den här nya typen av bolag, de vill bestämma reglerna själva precis som Klarna.

Oklar utgång

Isacson nämner även Amazon som ett bolag, likt Tesla, där det stormat kring arbetsförhållandena för de anställda.

– Där har man löst det via underleverantörer som har kollektivavtal om jag förstår det rätt, det är ett alternativt sätt att göra det på.

Isacson understryker att Klarnas besked sätter press på Tesla, men säger samtidigt att utgången är långt ifrån klar:

– Det kan stärka IF Metall. Men det kan också leda till att Tesla blir ännu tuffare och hårdare. Det är nog hugget som stucket.

Spridning

TT: Hur sannolikt är det att "den svenska modellen" sprider sig utanför Sveriges gränser?

– Det kan hända att det får en betydelse. Om Klarna och sedan Tesla och Spotify och de andra går med. Ja, då får det nog betydelse utanför Sveriges gränser. Det lär tittas på av europeiska företag, fackföreningar och regeringar.

IF Metalls förhandlingar med Tesla ska återupptas på måndag, bekräftar medlaren för TT.

Rättad: I en tidigare version fanns felaktiga uppgifter om avtal mellan Klarna och Unionen.

Fakta: Kollektivavtal

Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan arbetsgivarorganisation eller arbetsgivare och anställdas fackliga organisationer, ett avtal som reglerar löner, anställningsvillkor och övriga förhållanden på arbetsplatsen.

Kollektivavtalen syftar till att uppnå en enhetlig reglering inom sitt område, men tillåter ofta avvikelser till det bättre för arbetstagarna.

I Sverige omfattas nio av tio anställda av kollektivavtal.

Källor: NE och Medlingsinstitutet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!