Kommunal varslar om städstrejk i hemmet

LO-facket Kommunal varslar om städstrejk i hemmet. Bråket är en repris på liknande tvister kring många lågavlönande yrken de senaste månaderna.

Städstrejk i hemmet hotar. Arkivbild.

Städstrejk i hemmet hotar. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Arbetsmarknad2023-10-04 10:53

Strejkvarslet berör strax över 400 anställda på ett 20-tal arbetsplatser runt om i landet. De jobbar på bolag inom rut-branschen, bland annat Hemfrid och Homemaid som erbjuder privatpersoner städning och andra tjänster i hemmet.

Strejken bryter ut den 13 oktober om ingen lösning nåtts innan dess. Stridsåtgärden gäller även övertids- och nyanställningsblockad.

Enligt facket rör konflikten Kommunals låglönesatsning. Det är därmed en repris på tidigare bråk och strejkvarsel de senaste månaderna med andra arbetsgivarparter inom olika låglöneyrken. Strejkvarsel har gällt bland andra trädgårdsarbetare, anställda på golfbanor och kökspersonal på olika sjukhus. Då har arbetsgivaren till sist gett med sig efter påtryckningar från hela LO, enligt facket.

– Det är det som gör det så frustrerande, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård.

Motparten Almega är av annan åsikt:

"Kommunal vill helt enkelt ha mer än alla andra på svensk arbetsmarknad. Vår förhoppning är att vi nu under medling kan nå en överenskommelse innan konflikten bryter ut", säger Kajsa Eldin, förhandlingsledare på Almega Tjänsteförbunden, i ett pressmeddelande.

– Det stämmer inte alls. Det här är precis enligt märket, säger Malin Ragnegård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!