Kraftig inbromsning för norska oljeinvesteringar

Norges olje- och gasindustri ökar sina investeringar något i år jämfört med 2019. Men det blir inte alls lika mycket som det planerades för så sent som i februari. Och nästa år bromsas investeringarna till den lägsta nivån på tio år i coronakrisens spår.

Norges olje- och gasindustri stramar åt investeringsplanerna i coronakrisen. Arkivbild

Norges olje- och gasindustri stramar åt investeringsplanerna i coronakrisen. Arkivbild

Foto: Carina Johansen NTB/Scanpix/TT

Arbetsmarknad2020-06-04 09:16

Det handlar om mångmiljardbelopp, både i år och 2021, som inte längre kommer att satsas sedan coronakrisens drastiskt sänkt efterfrågan på olja runt om i världen.

Prognosen för industrins investeringsplaner kommer från Norges statistikbyrå SSB och bygger på en enkät med företrädare för olje- och gasindustrin i Norge. Den visar att det i år kommer att investeras 180,3 miljarder norska kronor. Det kan jämföras med en investeringsprognos på 185,4 miljarder så sent som i februari.

För 2021 har investeringsprognosen samtidigt sänkts till 145,6 miljarder, från tidigare beräkning på 152 miljarder norska kronor. Det är den lägsta nivån på tio år och det handlar enligt SSB är det i huvudsak anslagen till prospektering som minskats sedan februari.

I fjol låg investeringarna i norsk olja och gas på 177,5 miljarder norska kronor, enligt SSB.

Utsikterna för norsk oljeindustri avgörs nu även av hur den norska regeringen utformar sitt stödpaket till industrin i coronakrisen.

Fakta: Tusentals permitterade och varslade

Tusentals anställda inom norsk olje- och gasindustri har permitterats eller varslats om uppsägning sedan coronakrisen slog till med full kraft i mars i år, rapporterar tidningen Dagens Næringsliv med hänvisning till den norska välfärdsmyndigheten Nav.

Coronakrisen tryckte i april ned priset på olja från Nordsjön till den lägsta nivån på flera decennier, sedan nedstängningar och reserestriktioner kraftigt minskat efterfrågan på bränsle och energi. En viss återhämtning har dock skett sedan bottennappet, då bland annat priset för amerikansk råolja hamnade på minus när det inte längre fanns tillräckligt med lagringskapacitet för att ta hand om överskottsproduktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!