För första gången sedan coronakrisens akuta skede, när människor kastades ut i arbetslöshet, är nu antalet jobbsökande utan arbete färre än 400 000. I slutet av augusti var 399 400 inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, vilket motsvarar 7,7 procent av arbetskraften, och är en minskning med nästan 76 000 personer på ett år. En vecka in i september är siffran 397 700.
För de med relativt korta arbetslöshetsperioder går det hyfsat snabbt att hitta tillbaka, arbetsmarknaden är på många håll rätt het igen med brist på arbetskraft.
Hälften i två år
Men samtidigt hamnar de som har varit utan jobb länge allt längre bort. Visserligen ökar inte långtidsarbetslösheten längre.
– Den har legat strax under 190 000 under hela sommaren. Men den är fortsatt hög och på väg att alltmer bita sig fast, säger Annika Sundén.
Och av dessa hamnar allt fler ännu längre bort och får svårare att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Ungefär hälften av de närmare 190 000 har varit borta över två år, en tredjedel har varit arbetslösa i tre år eller mer.
Samtidigt faller arbetslösheten totalt sett och arbetsgivarna har redan börjat hissa en varningsflagg för skriande arbetskraftsbehov. Det är två olika världar.
– Tudelningen som fanns redan före pandemin har blivit än tydligare, säger Sundén.
"Enklare" jobb
En ljuspunkt i samhällets tillfrisknande, när restriktionerna nu är på väg att släppa, är att många relativt sett enklare jobb, instegsjobb, i tjänstenäringarna nu är på väg tillbaka. Fast de långtidsarbetslösa står inte direkt först i kön, konstaterar Arbetsförmedlingen.
Det budgetpaket som regeringen lade fram i förra veckan, med sikte på de långtidsarbetslösa, har rätt inriktning med mer utbildning och subventionerade anställningar, enligt Arbetsförmedlingen. Men det är för tidigt att ange någon siffra för hur det kan komma att slå i statistiken.
I stort räknar Arbetsförmedlingen fortsatt med att arbetslösheten sjunker till 390 000 i slutet av året, för att falla till 370 000 eller runt 7,2 procent i slutet av nästa år. Det är samma nivåer som myndighetens prognos från i försomras som redan då tog höjd för att restriktionerna skulle tas bort i höst.
Att den inte sjunker snabbare hänger ihop med alla långtidsarbetslösa som har svårt att komma tillbaka även när konjunkturen tar fart.