– Det har varit väldigt mycket oklarheter under våren, en massa uttalanden från till exempel statsministern och arbetsmarknadsministern om huruvida utredningens förslag ska genomföras om parterna inte kommer i mål. Nu har vi nått en överenskommelse i budgetförhandlingarna, säger Gulan Avci, arbetsmarknadspolitisk talesperson för L.
Nordmark kritiserade
När utredningen lades fram för några månader sedan gick arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ut och kritiserade förslagen för att rucka på maktbalansen mellan parterna, till nackdel för de anställda och facken. Även statsministern har uttalat sig åt det hållet – utredaren höll sig inte till direktivet var innebörden och underkände därmed slutsatserna.
Trots det står det i budgeten att: "I annat fall ska regeringen, i enlighet med Januariavtalet, genomföra utredningens förslag".
– Vi är glada att vi nu har en överenskommelse om att utredningen ska genomföras om inte parterna kommer överens, säger dock Gulan Avci nu.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger att Socialdemokraterna kanske har tänkt sig att ändra i utredningens förslag för att få en balans de anser riktig. Men om det gäller att stoppa fler undantag från turordningen vid uppsägningar eller ökad rätt att säga upp personer på saklig grund, utan stora kostnader, så blir det inget av med det.
– Den typen av justeringar kommer inte på fråga, utan det är utredningens förslag som nu ska genomföras om parterna inte kommer överens.
Inget nytt
Arbetsmarknadsministern ger en skriftlig kommentar. I stort går den ut på att inget har förändrats i och med skrivningarna i budgeten.
”Det är samma formulering i budgetpropositionen som i januariavtalet. Inom ramen för januariavtalet är regeringen och samarbetspartierna överens om att arbetsrätten ska moderniseras för att möta utmaningarna på dagens arbetsmarknad. Men det ska göras så att en grundläggande balans mellan parterna upprätthålls och att arbetstagare skyddas mot godtyckliga uppsägningar. Förändringar av arbetsrätten ska innebära fördelar för både arbetsgivare och arbetstagare.”
LO:s ordförande Susanna Gideonsson har samma inställning:
– Det är samma skrivning som står i januariavtalet, så det är ingen nyhet, säger hon.
Om L:s utspel:
– Jag vet inte varför de håller på och tjatar om det där. Det får du fråga dem om, tillägger hon om det faktum att Liberalerna lyfte upp skrivningen som en nyhet på en presskonferens efter budgetpresentationen.
LO-ordföranden beskriver utredningsförslaget som lades fram i juni som obalanserat.
– Det är som att börja en match där arbetsgivaren redan har 10–0 innan startsignal.
Oerhört konstruktivt
Hon tillägger att parterna – LO, PTK och Svenskt Näringsliv – gör vad de kan för att nå fram till en uppgörelse om den omstridda las-frågan. Tidtabellen gäller, enligt Gideonsson, en förhandlingsöverenskommelse ska vara klar senast den 30 september.
TT: Hur går förhandlingarna?
– Det är ett oerhört konstruktivt tonläge.