– Nu har vi världens bästa omställningssystem på plats, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Det innebär bland annat en rätt för löntagare att kunna byta inriktning i yrkeslivet, att utbilda sig uppemot ett år med betald ersättning under tiden.
– Det är den största trygghets- och frihetsreformen i modern tid, fortsätter Nordmark.
Så lät det inte när Centern och Liberalerna tvingade in frågan i det så kallade januariavtalet 2019. Då var Socialdemokraterna och framför allt fackförbunden mindre entusiastiska.
Priset som de anställda får betala är försämrad anställningstrygghet. Det blir bland annat lättare för arbetsgivaren att peka på vilka som får gå vid uppsägningar.
Lagrådet tveksamt
Uppgörelsen om las (lagen om anställningsskydd), som nu blir lag, bygger på avtal mellan parterna på arbetsmarknaden, Svenskt Näringsliv, tjänstemannakartellen PTK och LO. Men långt ifrån alla LO-förbunden har valt att haka på, även om det trillar in ett och annat arbetarfack då och då, nu senast Pappers.
Lagrådet hade på den punkten vissa invändningar – att alla berörda parter inte fått komma till tals i lagstiftningsprocessen, bara de stora organisationerna, men inte så allvarligt att det skulle bryta mot regeringsformen.
TT: Tror du alla LO-fack är med på vagnen när systemet börjar gälla i höst.
– Det återstår förstås att se, säger Nordmark.
Hon ser ingen risk för att propositionen blir stoppad i riksdagen. Omröstning sker i juni. Lagen träder formellt i kraft vid halvårsskiftet och reglerna börjar tillämpas i oktober 2022.