Löfven kritiserar nya las-utredningen: Obalans

Den nya las-utredningen har på kort tid blivit en stor vattendelare på högsta politiska nivå. Och förslagen om en förändrad arbetsrätt kritiseras av både statsministern och arbetsmarknadsministern.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är inte nöjd med förslagen från utredningen om en moderniserad arbetsrätt. Arkivbild.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är inte nöjd med förslagen från utredningen om en moderniserad arbetsrätt. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsmarknad2020-06-01 16:27

Några timmar efter att utredningen presenterats på måndagseftermiddagen framför statminister Stefan Löfven (S) sin kritik.

– Vi har bett om en utredning, där står både om turordning, balans mellan parterna och att vi inte ska ha godtyckliga uppsägningar. Sedan får en utredare ett uppdrag och lägger sitt förslag, och nu konstaterar vi att balansen mellan parterna har man inte lyckats upprätthålla, säger han till Aftonbladet.

Utredningen är en produkt från det så kallade 73-punktsprogrammet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

– Det står i och för sig om turodningsreglerna att de ska utökas, men sedan står det också både om att undvika godtyckliga uppsägningar och arbetsgivarens ansvar för omställning och utbildning, och att det ska bibehållas balansen mellan parterna, fortsätter Löfven.

"Behöver justera"

Även arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är starkt kritisk till förslagen som hon menar ger kraftig slagsida till arbetsgivarens fördel.

– Vi kommer att behöva justera i de här förslagen, säger Nordmark till TT om vad som sker om fack och arbetsgivare misslyckas med att göra upp själva.

Ombedd att ge exempel på det som hon menar ger arbetsgivaren ett större övertag nämner hon förslaget om att arbetsgivare ska få undanta fem personer från principen om sist in först ut.

– Det är något som vi behöver hantera med samarbetspartierna om parterna inte kommer överens.

"Måste gå hand i hand"

C och L har flera gånger gjort klart att det inte finns något att förhandla om, den förhandlingen skedde när januariöverenskommelsen värktes fram.

– Centern och Liberalerna gick till val på att öka flexibiliteten för arbetsgivarna och vi gick till val på att öka tryggheten för löntagarna. Det måste gå hand i hand, säger arbetsmarknadsministern.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs det felaktigt vilka företag som får undanta anställda från turordning. Alla får göra det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!