Löneväxla – tänk på det här

Läge att bygga på pensionen och samtidigt skatteplanera lite? Många som tjänar över 46 000 i månaden kan löneväxla. Men det finns fällor och vissa rättviseaspekter att fundera kring, tycker privatekonom.

Det kan vara värt att räkna på pensionen. Arkivbild.

Det kan vara värt att räkna på pensionen. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Arbetsmarknad2021-04-25 18:26

Hur många som löneväxlar är lite höljt i dunkel. Men det finns undersökningar som gjorts som pekar på runt 15 procent av dem som har möjlighet.

Benify, verksamt inom personalförmåner, har frågat sina kunder, flera större företag och dess anställda om hur vanligt det är med löneväxling – det vill säga hur många som sätter av en del av månadslönen till att bygga på tjänstepensionen.

Omkring 14 000 anställda bland Benifys kundföretag förvandlar lön till pension. Det motsvarar knappt tio procent av dem som kan löneväxla, det vill säga att arbetsgivaren godkänner upplägget och att den enskilde tjänar över 46 000 kronor i månaden. Det är först över den summan som det blir förmånligt.

För och emot

Länsförsäkringar gör bedömningen att det snarare handlar om i storleksordningen 15 procent eller mer eftersom Benifys studie bara fångar upp dem som gör det via webben, sedan finns många som gör individuella överenskommelser.

Att byta högskattad lön i dag mot framtida pension med lägre skatt kan vara förmånligt. Men det finns vissa aspekter kring jämställdhet att lyfta fram, tycker Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson.

– Det kan vara ett bra alternativ, för dem som tjänar över 46 000 kronor i månaden, säger Emma Persson.

Men. Av dem som tjänar över den gränsen för statlig skatt är 70 procent män. Så en redan ojämställd löneinkomst kan byggas på ytterligare in i pensionärslivet. Den lön som växlas in i kommande tjänstepension blir enskild egendom, medan annat pensionssparande kan vara gemensamt vid en bodelning om ett par går skilda vägar. Så om den ena, oftast mannen, har möjlighet att löneväxla, ska den andre kanske kompenseras för det, enligt Emma Persson.

– Det viktiga här är att man pratar ekonomi med varandra, säger hon.

Bör kompenseras

En annan sak att tänka på, om nu arbetsgivaren över huvud taget godkänner löneväxling, är att den anställde bör få kompensation för arbetsgivarens lägre arbetsgivaravgift på pensionsinbetalningen jämfört med avgiften på den rena lönen. Så beloppet som växlas ska inte bara kvittas rakt av.

Dessutom kan den lägre bruttolönen påverka den normala avsättningen till tjänstepensionen som då blir lägre. Så även det bör man som anställd förhandla med sin arbetsgivare.

Och att byta lön mot tjänstepension är som sagt bara förmånligt för den som tjänar över gränsen för statlig skatt, runt 46 000 kronor i månadslön. På lägre nivåer, under 42 600 kronor i månaden som är gränsen för maximal pensionsgrundade inkomst, blir dessutom avsättningen till den statliga pensionen lägre. Om du ligger precis på gränsen kan din lön även påverka sjukersättningen eller vid uttag av föräldraledighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!