LO:s lönesamordning på spel – igen

LO:s största förbund, Kommunal, säger ja. Det har flera andra gjort också. Men inte alla. Senast fredag ska LO:s samtliga 14 förbund säga bu eller bä till de eventuellt gemensamma lönekraven 4,4 procent.

Tommy Wreeth, ordförande Transport, nobbar LO:s gemensamma lönekrav. Arkivbild.

Tommy Wreeth, ordförande Transport, nobbar LO:s gemensamma lönekrav. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Arbetsmarknad2022-12-07 20:18

Turerna i LO inför vinterns lönerörelse är inte helt lätt att hänga med i.

Tidigare i höstas kom alla förbunden överens om att gå gemensamt fram i avtalsrörelsen, det vill säga driva samma krav gentemot arbetsgivarna för att på så vis bli starkare och vid eventuella strejker stå upp för varandra.

Där och då – LO:s lönesamordning skulle hålla denna gång, till skillnad från flera föregående avtalsrörelser.

Gnissel från 6F

Men redan då knorrades det. Samordningen skulle bara gälla om lönekraven var tillräckligt höga, tyckte framför allt de fem förbunden inom konstellationen 6F (Byggnads, Seko, Elektrikerna, Fastighets och Målarna).

Strax därefter enades en nästan enig LO-styrelse om lönekraven 4,4 procent på ett år. Bara Transport var emot. Och dess ordförande Tommy Wreeth har uppmanat andra LO-förbund att haka på dess nej.

Hans motiv är bland annat att kraven historiskt sett, när de har knådats med arbetsgivarna brukar landa kring 75 procent av ursprungsyrkandet, det vill säga runt 3,3 procent.

– Jag tycker det är för dåligt, sade Wreeth till TT i samband med en krönika han skrev för att uppmuntra medlemmar i andra förbund att protestera.

Oklart läge

Hittills har ingen hörsammat honom, i alla fall inte formellt. Sekos och Byggnads styrelser har fortfarande inte tagit något beslut, hälsar fackens talespersoner när TT frågar om besked.

Industrifacken har godtagit kraven, men är också de som i huvudsak bestämt storleken på dem, även om det har knorrats på sina håll, bland annat från vissa av IF Metalls gruvavdelningar. Handels styrelse har också gett tummen upp. På onsdagen sade LO:s största förbund, Kommunal ja.

Prioriteringen av de lägst avlönade lyfter flera LO-fack fram som extra viktigt i tider av hög inflation. Så även Kommunal, och betydelse av samordning.

"Vi vet att arbetsgivarna inte delar denna prioritering och därför anser Kommunal att den gemensamma kraften som en LO-samordningen innebär är rätt väg framåt", skriver förbundsordförande Malin Ragnegård i ett pressmeddelande.

Senast på fredag ska samtliga LO-förbund ha svarat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!