M: Skuldsätter utan att lösa problemen

Oppositionen anklagar regeringen för att missa målet med sin rekordbudget.
–Det här är en budget som skuldsätter det svenska folket utan att lösa de stora problem som Sverige har med kriminalitet och hög arbetslöshet, säger Elisabeth Svantesson, M:s ekonomisk-politiska talesperson.

SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt tycker att regeringen, C och L prioriterat fel i budgeten.

SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt tycker att regeringen, C och L prioriterat fel i budgeten.

Foto: Jessica Gow / TT

Arbetsmarknad2020-09-21 10:25

Elisabeth Svantesson saknar åtgärder som tar itu med arbetslösheten och skapar jobb. Och hon tycker inte heller att regeringen, C och L gör tillräckligt mot den grova brottsligheten.

– Det är för mig helt obegripligt hur man kan lägga en budget på 105 miljarder men ändå inte skjuta till nya pengar till polisen eller Åklagarmyndigheten, säger Elisabeth Svantesson.

– De här 105 miljarderna är fyra partiers önskelistor, men tyvärr inte vad Sverige behöver.

Avvisar kritik

Finansminister Magdalena Andersson bemötte kritiken i riksdagsdebatten. Hon lyfte fram budgeten som en kraftfull grön återstart av svensk ekonomi där jobben, jobben, jobben är de tre viktigaste prioriteringarna. Kritiken mot bristande satsningar på rättsväsendet avvisade hon.

– Regeringen ökar tillskotten till alla de här myndigheterna. Åklagarmyndigheten har fått en 30 procentig ökning sedan Stefan Löfven blev statsminister, säger hon.

Vänsterpartiets Ulla Andersson anklagade regeringen för att inte ta itu med den ekonomiska ojämlikheten.

– Sverige har blivit ett skatteparadis för den ekonomiska eliten. Nu lägger ni en budget där ni inte tar itu med den, säger hon.

Finansministern framhöll att hon gärna skärper skatten för höginkomsttagare men påminde om att det inte finns någon majoritet för det i riksdagen.

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt försökte få besked om S vill återinföra fastighetsskatten utan att få något tydligt svar. Kristdemokraternas Jakob Forssmed beskrev budgetsamarbetet som en dysfunktionell hushållsgemenskap som inte är överens om vare sig färdriktningen eller färdmedlet.

Bara applåder

På sina presskonferenser utvecklade partierna sin kritik mot budgeten.

– Tyvärr ser det ut som om vårdpersonalen får nöja sig med applåder, pengarna till kommunerna räcker inte, säger Ulla Andersson, V:s ekonomisk-politiska talesperson.

Ulla Andersson tycker att det verkar som att Socialdemokraterna lider av beröringsskräck vad gäller att beskatta de rika i Sverige.

– De lånar hellre, säger hon och ber alla se bakom retoriken vad gäller de satsningar på välfärden som S, MP, C och L säger sig göra i budgeten.

– Tittar vi i den här budgeten är det tydligt att nedskärningarna kommer att fortsätta, den kommunala konsumtionen kommer inte att öka i takt med den demografiska utvecklingen.

Det innebär färre anställda i vård och omsorg på sikt, enligt V.

Fel prioriteringar

Men V och Sverigedemokraterna välkomnar att de högre ersättningsnivåerna i a-kassan ligger kvar i två år till.

– Man ser nu hur viktig a-kassan är för många människor, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för SD.

SD anser dock inte att prioriteringarna i budgeten är rätt.

– Vi har andra mer akuta problem, som fanns även innan corona – finansieringen av försvar och säkerhet, kriminalvården, rättsväsendet och offentlig sektor överlag, säger Oscar Sjöstedt.

Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed jämför budgetens innehåll med resultatet av oplanerad storhandling. Här finns fyra som drar till stormarknaden, tar jättevagnen, kastar i det de vill ha var och en, drar kreditkortet och kommer hem och undrar vad de ska använda allt till.

– Det är halvfabrikat, snacks och naturgodis, säger Forssmed.

För sent

Det riskerar att bli en dyr kompletteringshandling, bedömer han. KD anser också att flera åtgärder som ska stimulera ekonomin kommer för sent, som skatteavdrag på arbetsinkomster och sänkta arbetsgivaravgifter för unga.

– Krisen är här och nu, säger Forssmed.

Kristdemokraterna gillar heller inte att de högre ersättningsnivåerna i a-kassan blir kvar. Det kan innebära att människor blir kvar i arbetslöshet längre och inte söker nytt jobb lika aktivt, anser KD.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!