Nordea: Botten är nådd

Fallet har varit brant men nu är botten nådd. Den bedömningen gör Nordea i sin senaste konjunkturrapport. Faran ligger nu i att coronapandemin blir en utdragen process.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Arkivbild.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Arkivbild.

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Arbetsmarknad2020-05-27 09:10

April var absolut sämst. Nu sker en återhämtning när det gäller såväl inhemsk efterfrågan som för exportindustrin, spår Nordea. Sveriges BNP bedöms falla med närmare sex procent i år för att sedan studsa upp cirka fyra procent nästa år.

– Vi har förmodligen passerat botten och har det största BNP-raset bakom oss. Nu står vi inför en återhämtning och de politiska besluten avgör hur snabbt det kommer att gå, säger chefsekonomen Annika Winsth i samband med presentationen.

Ingen total nedstängning

Även vid en befarad andravåg kommer man globalt sett inte att göra en total nedstängning som tidigare setts framförallt i Europa.

– Det går inte att införa en total nedstängning igen men det här riskerar att bli en mera utdragen process där vi får lära oss att leva med viruset som kommer att leda till en del strukturförändringar, säger Winsth.

Även när det gäller arbetslösheten ser man lite ljusare utsikter än tidigare. Den spås nu landa i snitt på drygt nio procent i år för att stiga ytterligare till 9,6 procent 2021.

– Varseltalen har gått ned och det allra mest intressanta, inflödet till Arbetsförmedlingen har gått ned vilket gör att antalet nyregistrerade arbetslösa har fallit successivt. Vi är nu nästan nere på normala nivåer för den här perioden av året, säger Nordeas seniorekonom Susanne Spector.

Bostadsmarknaden faller

– Vårt huvudscenario är att arbetslösheten stannar på omkring tio procent. Nu står vi på 8,4 porcent och det visar att den här uppgången kan till och med bli mindre än vår prognos.

På bostadsmarknaden sker en nedgång och antalet påbörjade nybyggnationer av bostäder faller till drygt 30 000 i år och nästa år, en halvering jämfört med toppåret 2017.

– I vårt huvudscenario faller bostadsmarknaden med fem procent och det är betydligt mindre än vid till exempel finanskrisen 2017, säger Susanne Spector.

Fakta: Nordeas konjunkturrapport

Nyckeltal för Sverige ur rapporten:

Sverige2018201920202021
BNP2,21,2-5,84,1
BNP, kalenderkorrigerad2,31,3-6,04,0
Arbetslöshet6,36,89,19,6
Inflation, KPIF, årsgenomsnitt2,11,70,21,3
Offentligt finansiellt sparandeBNP0,80,5-8,0-4,0

Alla siffror i procent.

Källa: Nordea.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!