I slutet av augusti var 331 000 eller 6,4 procent av arbetskraften inskrivna som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar. Det är visserligen fortfarande något färre än vid samma tid i fjol, men jämfört med föregående månader har arbetslösheten vänt upp.
"Det är för tidigt för att prata om ett skifte eftersom vi bara har sett ökningen den här månaden. Men vi följer utvecklingen noga och vår senaste prognos säger att arbetslösheten kommer öka ytterligare i år", säger analysdirektör Eva Samakovlis i en skriftlig kommentar.
Även övriga signaler pekar tydligt på att det har skett en försämring på arbetsmarknaden.
Fler skriver in sig som arbetslösa, färre av de inskrivna får jobb och det finns färre jobb i platsbanken att söka än för ett år sedan.
Dessutom har varslen månad för månad legat på stadigt högre nivåer. I augusti varslades 3 400 personer om uppsägning, drygt 400 fler än samma månad förra året. Hittills i år har cirka 47 000 varslats om uppsägning, jämfört med närmare 16 000 januari-augusti i fjol.
Arbetsförmedlingen vill slå ett slag för utbildningens betydelse för att få ett jobb. Bland dem som saknar gymnasieutbildning ligger arbetslösheten på 20 procent, medan de som har minst gymnasiebehörighet är motsvarande siffra fem procent.
"Siffrorna om utbildningsnivåer sätter fingret på vad vi behöver arbeta mer med framöver, nämligen att se till att fler utbildar sig", säger myndighetens avgående generaldirektör Maria Mindhammar i ett pressmeddelande.