Ökad risk för osäkra anställningar

Pandemin har skövlat över 100 000 tidsbegränsade anställningar. Jobben väntas komma tillbaka när konjunkturen vänder uppåt – men arbetstagare riskerar att fastna i osäkra anställningar längre än tidigare, varnar professor.

Mellan februari och augusti 2020 har tidsbegränsat anställda i Sverige minskat med 101|000 anställda, enligt SCB. Arkivbild.

Mellan februari och augusti 2020 har tidsbegränsat anställda i Sverige minskat med 101|000 anställda, enligt SCB. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Arbetsmarknad2020-10-12 05:35

De senaste fem till tio åren har andelen tidsbegränsade anställningar legat mellan knappt 16,5 och 17,5 procent, enligt SCB.

Samtidigt har det skett ett skifte bland vilka som har den här typen av anställningar.

– Andelen visstidsanställda bland personer med låga utbildningsnivåer samt personer som har jobb med låga kvalifikationskrav har ökat. Och dessa tendenser kan förstärkas till följd av pandemin, säger Per Skedinger, verksam vid Institutet för näringslivsforskningoch adjungerad professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet.

"Språngbräda"

Visstidsanställda är i regel de som får lämna jobben först när ekonomin blir sämre och företag stramar åt budgeten. Andelen visstidsanställda ökar när konjunkturen går mot ljusare tider och arbetsgivare börjar nyanställa igen. Många av de tidsbegränsade anställningarna övergår sedan till fasta jobb. Det var tydligt både efter 1990-talskrisen och efter finanskrisen 2008–2009.

Den här gången kan det bli annorlunda, enligt Skedinger.

Det viktigaste med visstidsanställningar är att de många gånger fungerar som språngbrädor in på arbetsmarknaden och så småningom till fast anställning, konstaterar han. Men som situationen ser ut nu är det möjligt att språngbrädefunktionen blir sämre.

– Risken att bli uppsagd från en visstidsanställning ökar på grund av det svaga konjunkturläget, man kan då antingen bli arbetslös eller hamna i en rundgång mellan olika visstidsanställningar, säger Skedinger och fortsätter:

– Om man ändå lyckas att behålla sin visstidsanställning ökar risken att arbetsgivaren inte vill omvandla den till en tillsvidareanställning, så att man stannar längre i visstidsanställning än man annars skulle ha gjort.

Längre väg till jobb

Risken är störst för utomeuropeiskt födda och personer som saknar examen från gymnasiet – vilket ökar klyftorna på arbetsmarknaden ytterligare, enligt Skedinger.

– Sverige har redan en stark överrepresentation av visstidsanställningar bland utsatta grupper, som lågutbildade och nyanlända, jämfört med våra grannländer och flera länder i övriga Europa.

Samtidigt kan många vägar in på arbetsmarknaden försvinna om flera branscher krymper, som detaljhandeln samt restaurang- och hotellbranschen, som fortfarande får utstå hårda slag från pandemin.

– Om många företag inom de här branscherna slår igen och antalet visstidstjänster minskar kommer det vara desto svårare att ta sig in på arbetsmarknaden den vägen, även om det endast handlar om ett extrajobb, säger Per Skedinger.

"Ständig ovisshet"

Det finns fler sidor än så avmyntet. Enligt Theo Bodin, läkare och docent i arbets- och miljömedicin vid Karolinska institutet, finns det tydliga kopplingar mellan osäkra anställningar och ohälsa.

– Det är främst mental ohälsa som upplevs oftare hos dem med osäkra anställningar jämfört med fastanställda, säger Bodin och fortsätter:

– Fastnar anställda i korta visstidskontrakt under en längre tid, med en ständig ovisshet om den nära framtiden och problem med att planera långsiktigt, finns det risker att den mentala ohälsan ökar, konstaterar Theo Bodin och tillägger att det kan handla om oro för arbetslöshet, den egna privatekonomin eller att man inte vågar ställa krav på sin arbetsgivare.

Fakta: Tidsbegränsade anställningar

Coronapandemin har slagit hårt bland tidsbegränsade anställningar. I augusti 2020 var andelen tidsbegränsat anställda 14,7 procent, säsongrensat och utjämnat en minskning med 1,7 procentenheter sedan februari 2020. Det motsvarar en minskning med 101 000 tidsbegränsat anställda i augusti jämfört med februari 2020.

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!