Att det inte var en vanlig grå utredning som Gudmund Toijer lade fram häromdagen var tydligt på förhand. Timmarna före den presskonferens han hade kallat till gick arbetsmarknadsministern och förra facktoppen Eva Nordmark (S) ut och underkände viktiga delar.
Toijer, till vardags justitieråd i Högsta domstolen och en av landets mest erfarna arbetsrättsjurister, gavs inte ens möjlighet att förklara sina förslag först.
Vad var det han hade gjort?
Utfört beställningen
Enligt regeringens samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna har han gjort sitt jobb: följt direktiven han fick från regeringen, C och L.
Direktiven följer ett stycke om krav på modernisering av arbetsrätten i januariavtalet mellan S, MP, C och L om regeringsmakten från januari 2019. Den punkten var kanske Socialdemokraternas jobbigaste pris för att säkra en fortsättning för Stefan Löfven som statsminister.
Toijer ombads ta fram tydligt utökade undantag i turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd. Det gör han genom att föreslå att alla företag, oavsett storlek, ska få undanta fem anställda från principen sist in först ut vid uppsägningar på grund av arbetsbrist.
Stort skifte
Det är en stor förändring. I dag säger lagen att företag med högst tio anställda får undanta två av dem från turordningen. Inga andra företag får det.
Undantaget av fem personer föreslås få användas på nytt tidigast efter tre månader, i teorin blir det därmed möjligt att göra det flera gånger om året.
Ett förslag skärper kraven på en arbetstagare för att denne ska kunna omplaceras i stället för att bli uppsagd vid arbetsbrist. Personen ska kunna ta sig an nya arbetsuppgifter utan upplärning, i dag gäller oftast att personen ska få ett antal månader på sig att skaffa sig kvalifikationer.
Arbetsgivaren avgör
Vem som är äldst ska inte vara avgörande när det står mellan två personer med lika lång anställningstid och någon ska sägas upp. Arbetsgivaren får avgöra. I dag väger åldern över i ett sådant läge.
I företag med högst 15 anställda ska uppsägningar eller avsked inte kunna ogiltigförklaras.
Det kan man, enligt Gudmund Toijer, kalla en principiellt stor förändring, åtminstone för de inblandade.
För småföretaget innebär det att lön inte behöver betalas ut under en tvist, något som annars kan innebära stora kostnader eftersom tvisterna brukar ta lång tid och lön måste ut även om arbetsgivaren till slut får rätt.
I direktiven från regeringen var ett viktigt krav att lägga förslag som minskar i synnerhet mindre företags kostnader för att säga upp en anställd. I företag med över femton anställda ska lön bara behöva betalas ut efter domstolsbeslut om en arbetstagare har begärt att en uppsägning ska ogiltigförklaras.
Rätt kompetens
Rätt till kompetensutveckling ska skrivas in i lagen och ska stärka de anställdas möjligheter och skyldigheter att följa med i utvecklingen, den tekniska till exempel. Även de som inte är fast anställda ska ha rätt till kompetensutveckling, redan efter sex månader på jobbet.
Visstidsanställda ska ges förtur till fasta anställningar efter nio månader och de föreslås också få företräde till återanställning efter lika lång tid.