Praktik blev nyckeln till jobb i Sverige

Som nyanländ arkitekt hade Ghofran Jamaluddeen svårt att få fotfäste på arbetsmarknaden. Nu har hon fått jobb, trots krisen, tack var praktik och ett nytt nätverk.
–Jag förstod att det var en början in i mitt arbetsliv, säger hon.

Genom min handledare träffade jag en byrå för arkitektur och byggledning. Jag började på praktik hos dem, efter att min första praktik var över. Efter en vecka erbjöd de mig jobb och jag börjar i september. Jag är otroligt glad, säger Ghofran Jamaluddeen.

Genom min handledare träffade jag en byrå för arkitektur och byggledning. Jag började på praktik hos dem, efter att min första praktik var över. Efter en vecka erbjöd de mig jobb och jag börjar i september. Jag är otroligt glad, säger Ghofran Jamaluddeen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Arbetsmarknad2020-08-29 06:30

För omkring två och ett halvt år sedan flyttade Ghofran Jamaluddeen från Syrien för att bosätta sig i Sverige. Med sig i bagaget fanns en arkitektexamen från Damaskus universitet, en fem år lång utbildning, och fyra år som arkitekt i hemlandet.

Men som för många andra upplevde hon svårigheter med att få in en fot på arbetsmarknaden som ny i landet.

– När jag flyttade till Sverige försökte jag få jobb, men det är väldigt svårt att komma in på arbetsmarknaden om man inte har ett nätverk. Så är det säkert i hela världen, och inte bara här, säger Ghofran Jamaluddeen.

Hon fortsatte att söka jobb, medan hon lärde sig svenska genom olika kurser. Men i våras vände det. Hon blev antagen till Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens, IVA:s, praktikprojekt Jobbsprånget, som riktar sig till nyanlända med högskole- eller universitetsutbildning.

Under fyra månader fick hon praktisera på fastighetsbolaget Kungsleden i Malmö.

– Jag förstod att det var en början in i mitt arbetsliv. Genom min handledare träffade jag en byrå för arkitektur och byggledning. Jag började på praktik hos dem, efter att min första praktik var över. Efter en vecka erbjöd de mig jobb och jag börjar i september. Jag är otroligt glad, säger Ghofran Jamaluddeen.

"Man kan alltid lära sig mer"

Hon menar att det är väldigt viktigt att inte haka upp sig på att det är en praktikplats istället för en faktisk anställning, trots att de som kan söka till programmet har mångåriga universitetsutbildningar.

– Man kan alltid lära sig mer, även om man har en examen. Det finns också mycket att lära sig av arbetsmarknaden i ett nytt land, vilka regler som finns, men också bli bättre på språket. Så jag tror att det är jättebra att börja med praktik innan man börjar jobba.

Ghofran Jamaluddeen är inte ensam om att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden den här vägen. Och intresset för att få praktik genom Jobbsprånget har ökat, enligt verksamhetschef Alexandra Ridderstad.

1 200 personer har ansökt till höstens praktik, vilket är en ökning med 30 procent jämfört med i våras. I dagsläget finns omkring 300 praktikplatser och de som antas kommer erbjudas yrkespraktik på knappt 50 orter över hela landet.

– Ökningen beror dels på coronapandemin: det var svårt för nyanlända att få jobb före pandemin, även fast de har flerårig universitetsutbildning. Nu är det ännu svårare att komma in på arbetsmarknaden, säger Alexandra Ridderstad.

I våras antog 130 personer till praktik genom Jobbsprånget och under hösten förra året blev 160 personer antagna.

"Systemfel"

Praktikplatserna vänder sig till ingenjörer, ekonomer, arkitekter och naturvetare och erbjuds såväl inom offentlig sektor som inom det privata näringslivet. Däribland AB Volvo, Nordea, ABB, Vattenfall, Malmö stad och Stockholm stad.

Sedan Jobbsprånget startade 2016 har 70 procent av de 850 personer som medverkat i programmet fått jobb kort efter praktiken.

– Det visar att det finns ett väldigt stort intresse för målgruppen bland arbetsgivarna, säger Alexandra Ridderstad.

Hon beskriver att gruppen står nära, men utanför arbetsmarknaden – bakom en glasdörr som inte öppnas.

– Det är ett systemfel att det inte går snabbare för den här gruppen att få jobb i Sverige. Med vår modell ser man att det inte är svårare än vad man gör det till att hjälpa folk till arbete.

– Praktiken ger mycket i sig: ett nätverk, ett tillfälle att förbättra det svenska språket och utöva sina yrkeskunskaper i ett nytt land. Självklart är det också väldigt bra för arbetsgivarna, som får kompetens med internationell erfarenhet, säger Alexandra Ridderstad.

Fakta: Jobbsprånget

Jobbsprånget startades 2016. De som kan söka är nyanlända ekonomer, arkitekter, ingenjörer och naturvetare.

Jobbsprånget är samfinansierat av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, KAW, och Tillväxtverket.

Bland de 1 200 personerna som sökt praktik under hösten är 55 procent kvinnor.

Källa: Jobbsprånget

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!