Yanina Padabedava är 30 år och har bott i Sverige sedan januari 2018. Det var kärleken som tog henne hit, men med sig från Belarus hade hon en masterutbildning i företagsekonomi.
– Jag jobbade på ett stort modeföretag som inköpsansvarig, planen från början var att försöka hitta ett liknande jobb här i Sverige.
Padabedava berättar att hon registrerade sig hos Arbetsförmedlingen omgående, men att kontakten med myndigheten inte alltid var den enklaste.
– Det var lite svårt att få stöd från dem, jag upplevde att det var svårt att få delta i program för utländska akademiker. Jag tror att många kan ge upp där, att de inte känner att de får så mycket stöd.
Svenska språket nyckeln
För att förbättra sina möjligheter för jobb började Padabedava plugga svenska på en intensivkurs.
– Jag fick faktiskt ett jobberbjudande från ett modeföretag några månader efter att jag flyttade till Sverige, en engelsktalande tjänst, men jag tackade nej. Jag ville plugga svenska för jag tror att det är lätt att fastna om man börjar ett jobb på engelska. Det blir svårare att utveckla språket.
Lite drygt ett halvår senare var hon klar med svenskstudierna och fick, efter att "många, många gånger" ha frågat Arbetsförmedlingen om hon kunde få delta i ett program för utländska akademiker positivt besked.
– Det hette Korta vägen och var tre månaders utbildning och sedan tre månaders praktik på en yrkesrelaterad arbetsplats.
Padabedava poängterar att hon deltog i många andra program också för hon "verkligen ville hitta ett bra jobb".
Nätverk viktigaste
– Några av de här blev kan man säga win för mig. Jobbet jag har nu kom via ett program som heter Yrkesdörren där de skaffar möten mellan nyanlända och svenskar från samma bransch.
Från och med i mars i år är Padabedava fast anställd på företaget.
– Det har varit en spännande resa. Jag jobbade väldigt hårt för att hitta jobb i Sverige och jag tror att det gjorde att jag lyckades.
Vägen fram till jobb ser annorlunda ut för olika individer, påpekar Padabedava, men hon säger också att det finns en sak, i hennes ögon, som är viktigare än något annat:
– Det svåraste är brist på kontakter. Det underlättar väldigt mycket när man har ett nätverk. Man måste bara hitta rätt dörr, säger hon.