S begär att riksdagen, genom ett utskottsinitiativ, ska driva på regeringen för få i gång etableringsjobben som ska vara en väg in på arbetsmarknaden för dem som har svårt att få in en fot. Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) hävdar att det finns juridiska frågor kvar att lösa innan regeringen kan ge grönt ljus. Åtgärden innebär att staten betalar en stor del av kostnaderna för den som får etableringsjobb, det vill säga företag får statligt stöd.
I kläm
"Etableringsjobben kan bli ett viktigt verktyg för att bekämpa långtidsarbetslösheten, men vi måste med alla medel undvika att företagen hamnar i kläm och i efterhand riskera att bli återbetalningsskyldiga på grund av statsstödsreglerna.” skriver Pehrson i en kommentar.
SD säger att det pågår förhandlingar med regeringen. Men det handlar inte om det, åtminstone inte nu, enligt Pehrson. Han har inte något besked att ge om när etableringsjobben kan bli verklighet.
På en fråga till S om förslaget om utskottsinitiativ inte riskerar att bli ett slag i luften (det finns högst sannolikt inte tillräckligt stöd för det i arbetsmarknadsutskottet) – svarar Teresa Carvalho, S arbetsmarknadspolitiska talesperson:
– Alla partier, utom Sverigedemokraterna, har sagt att man vill se etableringsjobben. Vi ser det här som ett sätt att rädda reformen men också ge partierna en möjlighet att stå upp för den, säger Carvalho på en pressträff med partisekreteraren Tobias Baudin.
Mest genomarbetade
Baudin hävdar att SD:s motstånd och bromsande också är en smäll på fingrarna på arbetsmarknadens parter – fack och arbetsgivare – som efter långa och svåra förhandlingar i december enades om ett avtal för dem som får jobben.
– De kom överens om den mest genomarbetade arbetsmarknadsreformen på åratal, säger Baudin och kallar regeringens och SD:s agerande för oansvarigt.
Det riskerar att försena eller äventyra hela reformen, enligt Baudin.