Scania medger mutor i Indien

Scania har mutat till sig busskontrakt i Indien, avslöjar Uppdrag granskning i SVT. Bolagets vd Henrik Henriksson bekräftar att Scania har använt mutor för att skaffa sig fördelar – och förfalskat lastbilar för att vinna affärer.

Scanias vd Henrik Henriksson erkänner att bolaget mutat sig fram i Indien. Arkivbild.

Scanias vd Henrik Henriksson erkänner att bolaget mutat sig fram i Indien. Arkivbild.

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Arbetsmarknad2021-03-09 20:03

Avslöjandet är frukten av ett internationellt journalistiskt samarbete.

Uppdrag granskning kan ihop med tyska ZDF och indiska Confluence visa belägg – mejlkonversationer, sms, dokument, vittnesmål – för att agenter och återförsäljare som representerat Scania gett gåvor och kontanter till beslutsfattare för att vinna busskontrakt i Indien mellan 2013 och 2016.

Scanias internutredning visar att bolaget betalade för busskontrakt i sju olika delstater. Enligt anställda var misstänkta mutor kända inom Scania. "Inte en buss såldes utan mutor", säger en agent.

Tvingats bort

Scanias vd Henrik Henriksson var styrelseordförande för företaget i Indien de aktuella åren. Felaktigheter begicks av ett fåtal individer, medger han:

– Vi var kanske lite naiva, men vi satsade stort. Vi gick in med buller och bång och ville verkligen lyckas i Indien, men vi underskattade riskerna.

Enligt Henrik Henriksson har inblandade privata affärspartner fått sina kontrakt uppsagda och delaktiga medarbetare på Scania tvingats lämna företaget.

Inte polisanmält

Utöver mutorna har Scania ägnat sig åt att förfalska lastbilsmodeller genom att byta ut chassinummer och skyltar. Detta för att kunna sälja lastbilar till ett indiskt gruvbolag för nära 100 miljoner kronor.

Scanias egen utredare rekommenderade företagsledningen att anmäla de misstänkta brotten. Det har inte skett.

– Vi har tillräckligt mycket bevis för att anse att någon har gjort fel som är anställd på Scania internt i vårt eget bolag, men det är inte samma sak som att vi haft tillräckligt med bevis för att kunna gå till domstol eller att gå till polis och polisanmäla det, säger Henrik Henriksson till Uppdrag granskning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!