Alla maskiner måste servas, annars går de inte att köra, berättar Louise Bjarke, presschef på Billerud Korsnäs, som har flera stora anläggningar runtom i landet för papperstillverkning.
Men samtidigt innebär underhållsstoppen risk för smitta i dessa tider. I Gällivare misstänks smittspridningen ha tagit fart i samband med ett underhåll i LKAB:s gruva, då cirka 800 entreprenörer strömmade till.
– Det är dubbelt. Om vi inte genomför underhållet kan vi inte köra maskinerna. Det krävs att vi gör det med jämna mellanrum av säkerhetsskäl, annars kan vi inte garantera säkerheten, säger Bjarke.
Ömsesidigt beroende
Där bruken finns är de tätt sammanvävda med orterna och invånarna, förklarar hon. Fabrikerna är ofta de största arbetsgivarna, och i till exempel Gävle levereras värme till hushållen från bruket. Då går det inte att strunta i underhållet, det får så stora konsekvenser. Men visst finns det en oro på grund av coronasmittan.
– Vi har redan skjutit på två stopp i våras i Gruvön i Grums och i anläggningen i Gävle, på grund av coronasmittan. De var schemalagda i våras, men i samråd med regionerna så sköt vi på dem.
Nu väntar snart ett stopp i anläggningen i Karlsborg utanför Kalix, som ska genomföras i augusti.
– Då kommer 400 entreprenörer, de flesta från Sverige men några också från Finland och andra länder. Vi planerar det i samråd med både kommunen och regionen.
Mia Widell, presschef på SSAB, berättar att ståltillverkaren har planerade stopp i sommar i anläggningarna i Luleå, Borlänge och Oxelösund. Smittan är fortfarande en oro och då entreprenörer måste tas in så innebär det extra behov av säkerhetsåtgärder.
Smittorisken inte över
– Det som hänt i Gällivare är en påminnelse om att smittorisken inte är över. Vårt säkerhetsarbete är jätteviktigt, säger hon.
Underhållet måste göras, enligt henne, men nu får det planeras med extra stor noggrannhet.
– Vi tar in så få personer som möjligt, och vi har också minskat grupperna. De flesta entreprenörer är lokala, säger Mia Widell.
På Preems oljeraffinaderi i Lysekil är det nog en och annan som drar en suck av lättnad när det gäller underhållsstoppen. Dani Backteg, presschef på Preem, berättar att underhållet sker i strikta sexårsintervaller. För Preems del innebar detta att raffinaderiet stoppades i fjol, och 3 000 till 4 000 entreprenörer från hela världen strömmade till.
– Hade det varit i år så hade det varit katastrof, säger han.
Men kärnkraftverken måste ses över varje år. Anna Collin, presschef på Ringhals, berättar att Ringhals 3 står stilla. Ringhals 1 håller på att startas igen efter ett stopp och Ringhals 4 ska stoppas i slutet av juli.
De som sköter underhållet kommer utifrån, men många av dem bor i Ringhals egna personalförläggningar, förklarar hon.
Hon berättar att Ringhals har vidtagit åtgärder inne på området som innebär distans och hygien. Exempelvis har de särskilda ytor där trängsel kan uppstå märkts ut med tejp. Den som är det minsta sjuk får inte komma in. Ändå har Ringhals haft väldigt låg sjukfrånvaro under våren bland den egna personalen, berättar hon. Nu hoppas hon att det kommer att gälla även entreprenörerna.
– Vi har varit väldigt tydliga med att våra entreprenörer måste följa våra regler. Alla har ett stort personligt ansvar, säger Anna Collin.